Влада Републике Српске од ове године подигла је висину посебне накнаде која се плаћа приликом регистрације возила Ауто-мото савезу РС, тако да ће возачи од сутра, првог марта приликом регистрације плаћати додатне три марке овом удружењу.

Добривоје Амовић, секретар Ауто-мото друштва у Сокоцу је појаснио да је Чланом 13. Закона о овлашћењима Ауто-мото савеза Републике Српске, АМС преузео обавезу да власницима друмских моторних возила и прикључних возила на име плаћене посебне накнаде, једном годишње, пружи бесплатну услугу превоза возила оштећеног у саобраћајној незгоди, превоза власника возила и осталих путника до жељене дестинације на територији Босне и Херцеговине.

– Ступањем на снагу новог Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске АМС РС је преузео додатну обавезу, која се састоји у бесплатном уклањању возила у квару са путева и јавних површина у Републици Српској до најближе безбједне локације. АМС РС је проширио наведену обавезу на превоз возила у квару до 50 километара, чиме је грађанима проширен обим права на превоз возила у квару- рекао је Амовић те појаснио да приликом регистрације возила, возачи плаћају 12 конвертибилних марака АМС РС као гаранцију у случају саобраћајне незгоде да из цијеле Босне и Херцеговине имају беспатан транспорт до куће.

За путничка возила АМС-у ће се плаћати 12 умјесто девет марака колико се плаћало до сада, а за аутобусе ће се издвајати 18 умјесто 15 марака. Посебна накнада за прикључна возила према новом цјеновнику кошта 15 марака, а била је 12 КМ. Више новца мораће да одвоје и власници возила за одмор чија накнада кошта 15 умјесто пријашњих 12 КМ.

Он је навео да од прошле године постоји услуга бесплатног уклањана возила у случају квара на путевима Републике Српске до 50 километара, како би се у што краћем временском периоду успоставило несметано одвијање саобраћаја.

• Ауто- мото савез Српске са 48 друштава и више од 200 запослених, двадесет четири часа дневно током цијеле године пружа помоћ на путевима, пружа информације о стању на путевима и граничним прелазима и бесплатно спорводи низ превентивних активности све у циљу ширења саобраћајне културе како код дјеце школског узраста тако и свих учесника у саобраћају.

• Поред ових законских обавеза постоји могућност учлањења у Ауто-мото савез РС. Чланске категорије и износи чланарине улазе у основни пакет „Екстра“ који за физичка лица кошта 20КМ а за правна 25 КМ. Ту је и пакет „Евростар премијум“ који кошта 60 КМ- закључио је Амовић.

Ауто-мото савез Републике Српске основан је 5. августа 1992. године као добровољно, интересно, независно и ванстраначко удружење ауто-мото друштава, спортских организација у области ауто-мото и картинг спорта из Републике Српске, са циљем задовољавања интереса и потреба у безбједности друмског саобраћаја, ауто-мото и картинг спорта, образовања, привредних и других дјелатности.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.