Већина путева у Републици Српској и Федерацији БиХ је проходна, коловози су мокри и клизави, а у вишим планинским предјелима и преко превоја саобраћај се одвија отежано и успорено због угаженог или расквашеног снијега, навели су из Ауто-мото савеза Српске.

Због ниске јутрање температуре из АМС-а возаче упозоравају и на поледицу.

Посабен опрез потребан је на путним правцима – Карановац-Кнежево-Турбе и Котор Варош-Кнежево, Власеница-Хан Пијесак, преко Хан Погледа, Трново-Фоча /Рогој/, Гацко-Тјентиште /Чемерно/ и Пале-Јахорина, као и шире подручје Романије.

На дионицама у усјецима и поред камених косина возачи се упозоравају на учестале одроне и да на пут не крећу без зимске опреме.

Регионални пут Кланци-Улог, преко превоја Морине, због снијежних сметова је непроходан.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено.

На дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина долазиће до измјене у режиму саобраћаја јер је у току постављање расвјете у тунелу „Сијерачке стијене“, а због радова у тунелу „Чељиговићи“, на магистралном путу Лапишница-Љубогошта измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Из АМС-а наводе да је због опасности од појаве клизишта на дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика, забрањен саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја.

Због активираног клизишта саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични преказ Хум /Шћепан Поље/ путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу Бродар-Рудо забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на час.

У Бањалуци ће долазити до обуставе саобраћаја за сва возила у Улици краља Алекаснадра Првог Карађорђевића, на мосту преко Широке ријеке у Раковцу према Мотикама, због уклањања старог и изградње новог моста, као и измјене режима саобраћаја у Улици краља Александра Првог Крађорђевића на дијелу од гаража „Павловић турса“ до раскрснице са Љевчанском улицом, до 6. маја од 8.00 до 17.00 часова.

У ФБиХ на снази је забрана на путевима од Томиславграда према Посушју, Ливну и Шуици за теретна возила због зимских услова за вожњу.

Због угаженог снијега отежано је саобраћање на дионицама преко појединих планинских превоја – Прилука-Гламоч-Млиниште-Кључ, Ливно-Шуица-Купрес, Нови Травник-Бугојно /Ростово/, Босански Петровац-Оштрељ-Дрвар-Босанско Грахово, Босански Петровац-Кључ /Ланиште/ и Гацко-Тјентиште.

На овим дионицама препорука је кориштење ланаца за теретна возила. На дионици Посушје-Јабланица /Блидиње/ забрана је кретања за теретна возила.

У југозападним крајевима додатне проблеме ствара и јак вјетар који формира сњежне наносе. Екипе путних служби налазе се на терену и обављају неопходне интервенције, али снијег који и даље пада, те јак вјетар, знатно отежавају њихов рад.

Због лоших временских услова у Хрватској, вјетара и снијега, на граничном прелазу Изачић-Личко Петрово Село забрањен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.