На петој редовној сједници Општинског удружења пензионера Соколац, која је данас одржана присутни су се од седам тачака Дневног реда посебно осврнули на Извјештај о раду и пословању Удружења за 2022. годину са приједлогом Одлуке о усвајању Завршног рачуна о пословању за прошлу годину, те Приједлогу програма рада ОУ пензионера Соколац за 2023. годину.

Према ријечима предсједника општинског удружења Деливоја Тошића износ најниже самосталне пензије у јануару био је 275 КМ за стаж осигурања од 15 година, а највиша 2.830 конвертибилних марака.

– Наша општинска организација броји укупно 2.699 пензионера од чега су 2.603 чланови Удружења. У прошлој години умрло је 156 пензионера гдје смо по Одлуци СУ исплатили 36.800 КМ за трошкове сахрана. Морам напоменути да нам се због тешког материјалног и здравственог стања велики број пензионера прошле године обратио за помоћ тако да је у складу са могућностима Удружење додијелио новчану помоћ за 409 чланова што укупно износи 20.450 КМ – рекао је Тошић и додао да су пензионери од општине Соколац преко Црвеног крста добили помоћ у виду прехрамбених пакета док је за пензионере који су смјештени у домовинам за стара лица Општина исплатила разлику цијене дома и висине пензије пензионера на годишњем ниову у износу од 40.608 КМ.

Тошић је напоменуо да су у протеклој години услуге бањско-климатског лијечења које је дефинисано уговорима користила 104 пензионера, док је Влада Републике Српске обезбиједила одређен износ средстава по којем су према утврђеној процедури и критеријума на бесплатну рехабилитацију упутили 12 пензионера ове општине.

У току извјештајног периода, а на основу Финансијског плана утврђено је да су остварени приходи за 2022. годину већи у односу на планиране из разлога што је чланарина повећана са двије на три конвертибилне марке, од маја мјесеца прошле године.

• Укупни приходи за прошлу годину износе 101.640 КМ , док су расходи 92.861 КМ. Употребом остварених прихода у односу на остварене расходе може се закључити да је оставрен позитиван резултат. Зато план за ову годину обухвата питања која су од интереса за пензионерску популацију.

Из Удружења су нагласили да је основи циљ поднијети захтјев СО Соколац којим ће се затражити планирање средстава у буџету као и предузети све потребне мјере и радње на побољшању материјалног и здравственог система.

Закључак пете редовне сједнице је да стање друштва пензионере наводи на констатацију да њих око 70% живи испод линије сиромаштва и да се стиде таквог начина живота, јер живе у друштву младих који јуре за богатством које је постало једино мјерило успјешности а када су садашњи стари људи били млади, цијенили су знање и исказивали поштовање старијим особама, што данас предстваља застарјело и заостало понашање.