Цицко Бјелица: Очекујем да Милан Миличевић пробуди аутохтону политику СДС-а (ВИДЕО)

СДС треба да се ријеши 'привјесака' који купују празне стикове

0

Милован Цицко Бјелица, начелник Сокоца и један од најистакнутијих чланова Српске демократске странке од њеног оснивања, рекао је да СДС треба да се врати својој политици и да се ријеши разних „привјесака“.

Говорећи о садашњем стању у СДС-у, односно проблемима у овој странци, Бјелица наглашава да је заокрет у политици партије кренуо доласком Младена Босића на њено чело.

„Што се тиче политике СДС-а то је очување Републике Српске и то званично нигдје није промијењено. Са доласком Босића на чело СДС сигурно долази до заобилажења једног значајног броја странке СДС-а који су је основали, који су утемељивачи Републике Српске, ствараоци Српске поред бораца и припадника МУП-а. Стављања на маргину значајног броја људи“, каже Бјелице у емисији „Тет-аТет“ на нашој телевизији.

Он сматра да је то и био циљ једног дијела међународне заједнице и додаје да можда неки људи у СДС и сада имају појединачне контакте са странцима.

„Сами видите да они не рачунају на СДС“, каже он и додаје да њега лично нису никада контактирали.

„Никада од мене није тражио да напустим СДС али јесте било притисака разних видова. Ја сам имао притиске и у својој партији. У свакој новој гарнитури је био један број новопечених некомпетентних политичара у дијелу руководства СДС-а који нису имали ни храбрости ни маште да јавно кажу неке ствари. Али, зато сада траже неке маргиналце из других политичких парија који ће покушавати да блате нас појединачно. Траже примитивце, дрекавце који више нису интересантни већини народа у Републици Српској“, каже Бјелица.

Одговарајући на тврдње појединаца да је „Додиков човјек“ Бјелица каже:

„Што се тиче политике СДС ја сам ту и данас. Настојим да урадим све што је у интересу СДС-а, а посебно Републике Српске. То ме и не интересује. Али сам сигуран, ова политика коју сада заступа господин Милорад Додик то је политика коју је СДС заступао у оном периоду и када сам ја био у руководству и због које сам страдао. И сада видите да једно вријеме из међународне заједнице могу да те тапшу по рамену, имају своје циљеве, али на првом питању које не можеш да одговориш, онда ти праве проблеме, формирају ти листе. Нас желе да одвоје од Србије, да предамо још један дио надлежности на БиХ. Много тога је и пренесено што није предвиђено Дејтонским мировним споразумом. Дејтонским споразумом није предвиђено да имамо портирску службу са дрвеним штаповима, а камоли Оружане снаге. Република Српска се одрекла значајног броја надлежности које тешко може вратити, али треба ово сачувати што сада имамо, Сигурно ја у овом моменту немам примједбу што се тиче самог вођења Републике. Што се тиче Милорада Додика ја сам с њим у једном коректном односу. Кад водим једну општину ја немам право да не комуницирам са Владом, са предсједником Републике“.

Додао је да је то у интересу грађана и да то доприноси стабилности.

Вратио се потом на проблеме у Српској демократској странци и рекао да, иако је она укоријењена у народу, њу народ сада не препознаје.

„СДС људи препознају по старијим кадровима. Ево, господин Миличевић је сада в.д. предсједника странке. Сви очекујемо да би могао да пробуди политичке идеје СДС-а и сигурно је да СДС треба да води своју аутохтону политику и да не зависи ни од каквих привјесака који се појављују који су преко леђа СДС изборили за неки број гласова“, каже Бјелица.

Ко су ти привјесци није хтио да именује, али из његових ријечи може се закључити да говори о Небојши Вукановићу.

„Мислим да нису достојни да им помињем имена. То су ови неки празни стикови. Хоће да води државу, а оде и купи празан стик и да 100.000 КМ. Одакле му 100.000 КМ, ко му је то дао, за кога радите?“, рекао је.

На питање водитељке, да ли говори о Вукановићу, рекао је:

„Молим Вас, мене неки људи подсјећају на Милана Николића, Владимира Среброва и тако даље, који су били грлати, а на крају највећи заговорници унитарне БиХ и ударили су на све оно што не одговара другим народима. Посебно када је у питању Српска православна црква. И овај је тако ударао. Некима не одговара ниједан патријарх. Ево сада гледам, поставља се питање Српска опена, доласка Ђоковића. Па нама је част да је Ђоковић у Републици Српској. Колико значи да дође човјек који је на планети број један, да отвори турнир, да учествује, да дођу овдје та имена… То нема цијене“.