Фото: СРНА

На Централни споменик на Тргу палих бораца у Вишеграду данас су положени вијенци поводом обиљежавања 218 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Александра Мићић, вршилац дужности министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Синиша Каран, представници Владе Србије, делегације Народне скупштине Српске у којој су посланици Страхиња Башевић, Огњен Бодирога и Небојша Вукановић, затим посланици у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић и Љубица Миљановић.

Фото: СРНА

Пошту је одала делегација Борачке организације Српске /БОРС/, коју предводи предсједник Радан Остојић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, начелник општине Соколац Милован Бјелица, начелник општине Ново Горажде Мила Петковић, представници општина Рудо, Фоча и Билећа, те удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

И на Споменик вожду Карађорђу у Добруну код Вишеграда данас су положени вијенци и цвијеће у знак сјећања на погинуле устанике у Првом српском устанку.

Фото: Соколац-срце Романије

Претходно је у манастиру Добрун служен парастос поводом обиљежавања 218 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за Српску.