Читање је ефикасан и забаван начин да се обуздају расуте мисли. Истраживања доказују да помно праћење радње помаже да се ум дуже задржи оштријим, смањује број откуцаја срца и стрес.

„Уживљавање у књигу омогућава да се уђе не само у размишљања, већ и осећања ликова. Али не радимо то тако често. Читање је један од најбољих изума које су људи дали човечанству, а људи га потпуно узимају здраво за готово“, каже професорка књижевности Маријан Вулф, која је аутор књиге „Читачу дођи кући: Мозак читача у дигиталном свету“, преноси „Тајм“.

Нека истраживања сугеришу да књижевна фикција, посебно помаже људима да развију емпатију и вештине критичког мишљења. Према једном истраживању из 2021. године, 23 посто одраслих у САД није прочитао ни једну страну књиге за 12 месеци.

Како се покренути и почети са читањем, нудимо вам неке од стратегија како да читате више ове године.

Почните од кратких прича

Одличан начин да се почне су кратке приче или дужи тектови у магазинима. Нема потребе да одмах кренете са капиталним делима, важно је да почнете. Кратке приче ће држати пажњу, радња је динамичнија и помоћиће стварању рутине читања.

Записујте шта сте почитали

Може се уписивати у Ворд документ, апликацију или роковник. Пратите своју рутину и акивност, али можете записати и шта ваши пријатељи читају да бисте добили инспирацију за неку од наредних књига. Оваква евиденицја , олакшаће да схватите каква вам тематика прија, шта сте брже прочитали јер вам је заокупило пажњу и када погледате списак, имаћете бољу представу о жанру који је за вас најпривлачнији. Једна од добрих идеја је записивање кратких цитата или занимљивих делова књиге.

Поставите дневни циљ

Можете да одлучите да прођете кроз 10, 25 или 100 страница дневно, или да поставите себи циљ да читате једну књигу недељно или одређени број годишње. Уколико не желите да се оптерећујете бројем страна, обећајте да ћете провести одређени део сваког дана читајући. Овакво обавезивање на читање, помоћиће да се усресредите и пре схватите које доба дана вам одговара и када сте најконцентрисанији на читање.

Испробајте читање различитих књижевних формата

Поред стандардних штампаних књига, данас постоје и лакше варијанте за особе које воле електронске књиге или аудио књиге, које су можда више намењене деци али могу бити корисне, посебно уколико сте слабовиди или вам је из неког разлога тешко наћи добро место или светло за класично читање. Шетња пса, прање судова, чекање у реду могу проћи занимљивије са аудио књигом.

Пронађите заједницу за читање

Један од многима омиљених је група људи на Инстаграму, која под хаштагом #Bookstagram објављују фотографије својих омиљених књига. Такође, на неким сајтовима се окупљају људи из целог света који су љубитељи литературе (Goodreads, The StoryGraph, and LibraryThing). Овакве заједнице ће вам помоћи у превазилажењу осећаја усамљености који понекад људи имају у читању.

Уколико вам се књига не допада, немојте да вас демотивише и да се мучите да је читате месецима. Одустаните, пронађите ону чија радња ће вас држати и уз коју ћете се осећати добро. Није сваки тип литературе за свакога као ни сваки жанр. Поклоните је некоме или донесите у локалну библиотеку као дар. Такође библиотекари су праве особе које вам могу препоручити дело према вашим афинитетима.