Узевши у обзир све околности, није било нимало лако.

Српски тенисер Новак Ђоковић освојио је данас 10. титулу на Отвореном првенству Аустралије и 22. гренд слем трофеј у каријери, пошто је у финалу у Мелбурну победио четвртог тенисера света Грка Стефаноса Циципаса после три сета, 6:3, 7:6, 7:6.

Ђоковић је победио после два сата и 56 минута и освојио 10. титулу у Мелбурну и 22. гренд слем трофеј у каријери и изједначио се са рекордером Шпанцем Рафаелом Надалом. Такође, данашњим тријумфом Ђоковић се вратио на прво место АТП листе.

Након освајања трофеја, најбољи тенисер света обратио се јавности.

Добро вече свима. Прво да кажем да сам дирнут речима Стефаноса, хвала што си пун поштовања. На терену смо ривали и желимо да победимо, али то не значи да не треба да се поштујемо и да признамо труд и знање. Стефаносе, ово није твој последњи гренд слем, имаш много више времена од мене, честитам и твом тиму и породици и знам колико се труде да будеш бољи тенисер и боља особа, један си од најинтересантнијих особа на туру и највећих професионалаца“, рекао је Циципасу.

„Желео бих да се осврнем и на наше две земље, Србију и Грчку. Оне немају тениску традицију, нисмо до сада имали овако успешне тенисере, па је ово и порука свим младим тенисерима широм света. Сањајте велико, немојте да дозволите никоме да вам одузме сан, небитно одакле сте. Мислим да детињство у тешким околностима може само да вас ојача, немојте да вам нико одузме ваш сан. Заливајте га као цвеће, чак и ако постоји само једна особа која верује у ваш сан. Пронађите је и сањајте, можете да успете.

Ово је била велика авантура за моју породицу и мене, ништа не узимам олако. Хвала породици и стручном штабу, понекад толеришете лоше стране мог карактера на и ван терена и хвала вам на томе. Не знам да ли ћете ми икада опростити шта вам радим свих ових година, али морам да поновим – ово је пехар ваш колико и мој и хвала вам на љубави и подршци“, истакао је Новак.

Он је признао да је ово била његова највећа победа у каријери.

„Узевши у обзир околности, нисам играо прошле године, ово је за мене најтежи турнир до сада. Желим да захвалим свим људима који су ме дочекали у Мелбурну, постоји разлог зашто најбољи тенис играм у Аустралији. Хвала Роду Лејверу што је ту вечерас. Покушавам да уживам у тренутку, знам да много причам, али само моја породица и тим зна шта смо све прошли кроз ових четири, пет недеља и ово је сигурно највећа победа у мојој каријери узевши у обзир све околности.

Желео бих да захвалим организаторима, волонтерима, сјајна организација сваког дана, хвала вам што се трудите да се осећамо као код куће. Знам да је ове године пао рекорд у посети, хвала вам што сте од овога направили један од највећих спортских догађаја, видимо се следеће године“, рекао је Ђоковић.