Незабележено је у дипломатској пракси да се строго поверљиви документи достављају медијима, коментар је безбедносних експерата на дешавања од пре неколико дана, кад су процурили осетљиви безбедносни подаци о доласку сина српског председника Данила Вучића у Републику Српску.

За сада из Сарајева нема одговора на питање како је до тога дошло. Процене из Републике Српске крећу се у домену претпоставки да су подаци процурили или из Министарства спољних послова БиХ – којем се у складу с дипломатским правилима достављају у таквим случајевима – или из Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ, која у ту врсту протокола мора да има увид.

Стручњаци за безбедност ближи су претпоставци да епилога у ствари неће ни бити, као што га није било ни после напада на Александра Вучића у Сребреници, чији виновници још нису откривени, иако је цели догађај био покривен камерама.

Случајем су се бавили и хрватски медији, који су известили како је српска амбасада у Сарајеву дипломатским каналима обавестила Министарство спољних послова БиХ да Данило Вучић долази у БиХ од 8. до 11. јануара и да ће га тих дана пратити пет особа наоружаних пиштољима, стоји у допису чију је копију објавио портал „Истрага”, близак безбедносним службама у БиХ.

За професора безбедносних наука Драгомира Јовичића ово није само дипломатски, већ и безбедносни скандал. Сматра да је циљ вероватно био да се баци мрља на Дан РС, на чије је обележавање Данило Вучић дошао.

За кривично дело одавања службених података експерт за безбедност Џевад Галијашевић кривца види у Обавештајно-безбедносној агенцији, из које је, како верује, процурио службени документ. Подсећа да ту агенцију води Осман Мехмедагић Осмица, близак лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, те истиче да је ово наставак „цртања мете” на леђима Србије, председника Александра Вучића и чланова његове породице, које је почело 2015. у Сребреници.

„Угрожавање безбедности и живота Данила Вучића није догађај који је завршен, оно се наставља, јер најважнији подаци морају бити тајна, а то је структура личности које обезбеђују Данила. Начин на који су ови подаци објављени у ствари пружа услове и могућности за даље угрожавање његове безбедности било где, било када, чак и на територији Србије, а да не говоримо о томе кад напушта Србију”, навео је Галијашевић за Радио-телевизију РС.

Како извештава ова телевизија, поверљив службени документ у којем се најављује долазак Данила Вучића, и то с детаљним подацима о лицима која га обезбеђују, именима, бројевима њихових пасоша, регистарским ознакама аутомобила, трасом кретања и свим осталим поверљивим детаљима, представља преседан у области безбедности.

Председник Скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да је ово још један доказ да се Српска не може ослонити на непрофесионалан рад заједничких институција.

„Министарство спољних послова БиХ, ако овако настави, треба одмах угасити и формирати заједничке ентитетске службе”, поручио је Стевандић.

Председник Српске Милорад Додик рекао је да није први пут да институције БиХ поступају на неодговоран и безбедносно ризичан начин.

„На тај начин БиХ је себе дисквалификовала као потенцијалног партнера било коме у свом окружењу, па и шире, а особе којима би требало да буде добар домаћин претворила је у потенцијалне мете”, рекао је Додик.

Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник Општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да Данило Вучић није био ни у каквој државној делегацији, нити је био део званичног протокола полагања венаца на Српском војничком гробљу „Мали Зејтилник” у Сокоцу.

„Хајку је подигло политичко Сарајево, као и хистерични део међународне заједнице преко својих медија и у Србији и у БиХ. Уколико се присетимо каменовања председника Србије, јасније је колико је ту мржње и спремности да се угрозе животи, безбедност и мир на простору БиХ”, каже он.