Европа можда неће моћи да се носи са још једним таласом илегалних миграција изазваним кризом са храном у најсиромашнијим земљама Азије и Африке, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

– Мађарска и Либан су двије земље које су географски удаљене једна од друге, али смо једнако заинтересовани за што скорије постизање мира у Украјини. Наравно, уколико нема мира, криза са храном ће се погоршати, што ће навести десетине милиона људи да напусте своје земље – рекао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са либанским министром спољних послова Абдалахом Боуом Хабибом у Бејруту.

Он је нагласио да се зна да поменуте потешкоће могу довести до нових таласа миграције из већ нестабилних региона који ће бити већих размјера и озбиљнији него икад раније.

– Исто тако знамо да ти таласи миграције дестабилишу ситуацију и да су генерално усмјерени ка Европи. Уколико се овај притисак повећа, Европа неће моћи да се носи с тим – упозорио је Сијарто.

Сијарто је позвао на пружање помоћи Сјеверној Африци и Блиском истоку у стварању услова који би омогућили људима тамо да нормално живе и помогли да се врате хиљаде избјеглица које су побјегле из тих региона.

Шеф мађарске дипломатије изразио је наду да ће помоћ Мађарске у обнови хришћанских цркава у Либану допринијети поменутим напорима.

Сијарто је истакао да је Влада Мађарске за тај програм издвојила два милиона долара и да је сада одлучила да дода још 1,8 милиона.

Обраћајући се касније учесницима међународне конференције за помоћ сиријским избјеглицама, које сада чине готово петину становништва у Либану, Сијарто је навео да је мађарска Влада у посљедњих неколико година спровела низ пројеката у Сирији вриједности око 27 милиона долара у пољу изградње, образовања, здравствене његе и пољопривреде, јавила је новинска агенција МТИ.

Према његовим ријечима, уколико међународна заједница не промијени став, све више Сиријаца ће напустити своје куће и све мање њих ће се враћати, пренио је ТАСС.