Ако сте одрасли у средини гдје су викање и ударање нормални, сигурно мислите да мора да постоји бољи начин васпитања дјеце. Друга крајност је пермисивно родитељство, гдје постоји врло мало граница и мало или нимало дисциплине. Стога је њежно родитељство можда златна средина.

Њежно родитељство фокусирано је на четири кључна елемента: поштовање, емпатију, границе и разумијевање. Тренутно је хит на друштвеним мрежама, али заправо постоји већ дуго.

“Њежно родитељство претворило се у тренд, али то је само другачији назив за оно што у психологији називамо позитивним родитељством. Нема потребе за казнама и негативизмом ако с дјететом имате добар однос, темељен на слушању и њежној комуникацији”, објашњава психологиња Ема Цитрон.

Тако, на примјер, умјесто да кажете дјетету: “Помјери ноге с кауча”, корисније је рећи: “Радије бих да не стављаш ноге на кауч јер га прљаш и мораћу да оперем прекривач.”

“Можете указати на посљедице одређеног понашања, али нема потребе да повисујете глас или да будете негативни, односно да кажњавате дијете јер то само нагриза ваш однос, као и повјерење и комуникацију међу вама”, додала је Цитрон.

Мама Кели Медина Енос наишла је на информацију о њежном родитељству када је њен син Џорџ имао 18 мјесеци. Одмах га је пригрлила и на ТикТоку дијели како га практикује.

“Истраживања показују да дјеца васпитана њежним приступом боље регулишу емоције и мања је вјероватноћа да ће патити од депресије. Они су емоционално интелигентнији и способни су да пренесу осјећање људима. Али не бавим се превише статистикама, само знам да дјелује за мене и моју породицу”, истиче Енос.

Неколико њених савјета родитељима које интересује оваква метода васпитања је да користе позитиван језик, да дјеци кад год је могуће дају неколико опција, да науче дјецу техникама дисања, да науче да се носе с дјететовим изливима бијеса на миран начин, односно да причекају да они престану па понуде дјетету загрљај, као и да не очекују да је њежно родитељство чаробна метода уз коју неће наилазити на препреке.