Фото: Соколац-срце Романије

Произвођачи млијека у романијској регији траже да од јануара откупна цијена литра сировог млијека буде једну КМ и да се повећа премија за млијеко произведено у брдско-планинском подручју, рекли су Срни у соколачком Удружењу „Благо Романије“.

Саша Каповић, предсједник овог удружења које окупља готово 200 произвођача млијека и млијечних прерађевина, нагласио је да је на недавном састанку произвођача са Хан Пијеска, Сокоца и Рогатице договорен заједнички наступ мљекара регије према откупљивачима и ресорном министарству Републике Српске.

Према његовим ријечима, произвођачи су принуђени да траже рјешења и боре за опстанак мљекарства на подручју изнад 600 метара надморске висине, гдје су услови привређивања далеко сложенији него у нижим предјелима, а притом са планинских пашњака потиче квалитеније млијеко.

„Закључили смо да поднесемо захтјев према највећем откупљивачу млијека са овог подручја – билећкој Мљекари `Пађени` за повећање цијене млијека већ од јануара“, истакао ја Каповић.

Он тврди да је на романијској регији евидентан пад производње млијека у протеклих неколико мјесеци и да је вријеме да се предузму кораци који ће спријечити нове невоље како произвођачима и потрошачима, тако цијелој заједници.

Милорад Витомир из села Џимрије код Хан Пијеска, члан Удружења које окупља 45 произвођача млијека, навео је да у минулих годину и по нису задовољни сарадњом са мљекаром-откупљивачем јер није испоштовано све што су договарали на почетку.

„Мљекарима би одговарало да литар млијека екстра класе са свим подстијацима има цијену 1,5 КМ, с обзиром на то колико кошта у трговини“, рекао је Витомир Срни.

Он је изразио задовољство што из буџета општине Хан Пијесак произвођачи имају редовну премију од по 10 фенинга, као и од ресорног министарства Српске са премијом од 25 фенинга по литру испорученог млијека екстра класе.

Витомир је истакао да у овом периоду мјесечно испоручи и до 5.000 литара млијека, а током љета и до 7.000, те додао да је прошле године мљекари предао укупно 62.000 литара и био је други по количини на подручју Хан Пијеска.

Рјешење за мљекаре, али и само мљекарство романијске регије, Витомир види у изградњи мљекаре на Сокоцу, уколико би она испунила очекивања произвођача.

Драго Каришик, један од науспјешнијих произвођача на подручју општине Рогатица, изразио је незадовољство садашњом цијеном млијека, с обзиром на то да је сточна храна поскупјела и до 50 одсто, а цијена млијека повећана свега седам-осам фенига по литру прије два/три мјесеца.

Он је истакао да су рогатички произвођачи тек недавно ушли у активности организовања удружења мљекара уз подршку локалне управе, преко којег ће до краја ове године ријешити и питање подстицаја из буџета општине, што до сада нису имали.

Каришик је изразио наду да ће преко Регионалног удружења произвођача млијека и млијечних прерађевина успјети да договоре са представницима ресорног министарства Републике Српске да се повећа премија или цијена млијека произведеног у вишим брдско-планинским предјелима пет до десет фенинга.

„Не можемо произвести количину млијека, као ни сточне хране, коју производе у равничарским крајевима са доста обрадиве земље, али можемо имати најбољи квалитет млијека, захваљујући планинској испаши„, истакао је Каришик.

Он са своје фарме од 14 музних грла у селу Гучево испоручи више од 7.000 литара млијека мјесечно и жели, како каже, да се стекну услови да мљекарство на Романији опстане и напредује, што је од користи Републици Српској.