Божић је један од најзначајнијих верских празника у православној вери. Он представља симбол љубави и породице, то је дан када се слави радост због рођења Исуса Христа. Али, католици Божић обележавају другачије од православаца, а чак и међу православцима постоје разлике у слављењу Божића. Зато ћемо се данас бавити тиме који су обичаји за Божић код Срба.

Сви ти обичаји имају неку симболику, а најчешћа је да оно што радимо на Божић ћемо радити током целе године. Зато Божић означава неке нове почетке и топлину дома.

Изјутра на дан Божића жена у кући прави божићну чесницу. Она се по правилу меси ујутро, никако ноћ пре Божића. Меси је мајка, домаћица или нека друга жена из куће. Али, ако сте презаузети са прпремом хране на дан Божића и ако вам је тако згодније, сасвим је у реду да направите чесницу и ноћ пре. Ако ипак више волите да се држите традиције и то је сасвим у реду.

У чесницу се обавезно ставља дукат, а у новије време динар који се претходно искува у врелој води и дезинфикује како би све било хигијенски. Поред дуката су се раније убацивале још неке ствари у чесницу које имају разне симболе: пасуљ, суво грожђе, зрно пшенице, гранчица бадњака, па чак и пилећа кост. Ове ствари означавају љубав, здравље, храну, родну годину и срећу током целе године.

Обичаји за Божић у Србији налажу да је ово хришћански породични празник, односно да не долазе гости. Једини гост који долази у кућу тај дан јесте положајник. Улога положајника је да запали гранчицу бадњака. Он поздравља домаћина са: “Христос се роди” или “Срећан Божић”, док домаћин отпоздравља са “Ваистину се роди”.

Сматра се да положајник треба у кућу да дође сасвим спонтано, али је у реду и ако се договорите са неким да вам буде положајник, а најчешће је то први комшија. Приликом паљења бадњака положајник изговара следеће речи: “Колико искрица, толико срећица. Колико варница, толико здравља и парица.”

Онда сви укућани седају за сто и према обичајима за Божић тада се цепа божићна чесница. Верује се да велика срећа очекује оног коме западне дукат. Такође, није према обичајима, нити је културно да се дукат тражи у чесници, чак се и сматра да онај који га тражи неће га наћи. Није културно ни да се намешта ко ће добити дукат, иако то мајке често раде како би наместиле дукат најмлађим укућанима и учиниле их радосним.

Обичаји за Божић – коринђање

После богатог божићног ручка који обично подразумева омању гозбу која садржи печење или сарме, мезе и супу, забава за најмлађе и даље траје. Обичаји за Божић код Срба налажу да деца иду од врата до врата и певају божићне песмице, а домаћин је дужан да им да неки слаткиш. Најчешће су то чоколадице или неки колач.

Уколико домаћин одбије да да неки слаткиш, сматра се да ће му читава година ићи наопако. Деца чак имају право и да траже други поклон од домаћина ако им се овај што су добили није свидео. Стога, припремите се са мноштво слаткиша и обавезно их поклоните деци уколико коринђају на вашим вратима.

Приметићете да је овај обичај врло сличан оном католичком за Ноћ вештица. Сматра се да су корени оба обичаја имају исте корене и да потичу из паганских веровања.

Мање познати божићни обичаји

Обичаји за Божић код Срба налажу да младићи девојкама поклањају црвене јабуке. Ако их девојке прихвате, то значи да ће се ове године верити или венчати. Овај лепи обичај је данас увелико престао да се поштује.

Још једна ствар која многима није позната јесте да за Божић не треба позајмљивати никоме новац, јер то симболизује да ће се током целе године “ствари излазити из куће”. Лоша срећа је и уколико не вратите све своје дугове за Бадњи дан или Божић.

Божић ваља провести онако како бисмо хтели да проведемо читаву годину. Зато се препоручује да најпре одрадите задатке који вам задају највише мука и које највише одлажете, како бисте били продуктивни у целој наредној години.

Ако желите да вашој породици за Божић обезбедите много материјалне добити у наредној години то ћете учинити тако што ћете на дан празника донети нешто ново у кућу.

Једно веома интересантно веровање које се везује за југ Србије, односно села у околини Ниша јесте да сви укућани морају истовремено да се изувају пре ручка. То симболише лакоће при рађању те године, жене ће се породити без компликација, краве ће се лако отелити…

Обичаји за Божић представљају упутства како се на овај дан треба понашати, није поента у томе да их се чврсто држите. Поента је у љубави и провођењу времена заједно са породицом и најмилијима. Желимо вам Срећан Божић! Христос се роди!