Рођаци Стефан Стојановић (11) и Милош Стојановић (21) рањени су данас око 15 сати у Готовуши код Штрпца на КиМ кад је на њих, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац.

Деца су у тренутку напада ишла поред пута и носила Бадњак кад је нападач на њих отворио рафалну паљбу. Један дечак је погођен у шаку, а други у раме.

Осумњичени (33) за рањавање је побегао, али је после скоро два сата лоциран и ухапшен.

Мештани српске националности су одмах након рањавања дечака блокирали локални пут између Штрпца и Урошевца.

БРНАБИЋ: ПОСЛЕДЊИ ГЕТО У ЕВРОПИ

Премијерка Србије Ана Брнабић је саопштила да је такозвано Косово последњи гето у Европи.

– Ни на свету православну ноц́ Срби на Косову* нису безбедни. Најоштрије осуђујем овај опаки злочин и тражим од међународне заједнице да одмах реагује и приведе кривце правди. Ово је још један у низу страшних инцидената који показују тежину услова у којима Срби на Косову и Метохији свакодневно живе. Када се свакодневно и системско насиље стално потцењује, тада се екстремизам брзо шири од илузорног привременог руководства у читаво друштво, а злочини постају уобичајена свакодневица потлачених. Косово* је последњи европски гето – навела је Брнабић.

ОЧЕВИДАЦ ОТКРИО ШТА СЕ ДЕСИЛО

Ишли смо по бадњак као и сваке године. Стали смо на пут да се сликамо, наишао је ауто, не знам који, из аута је пуцано на нас. Погођен сам у руку, рекао је узнемирено Милош Стојановић након указивања помоћи.

Милошев друг, очевидац догађаја, рекао је да су нападачи одмах побегли.

– Ишли смо по бадњак, дошли у село, стали да се сликамо. Све се десило на улазу у село. Човек у аутомобилу је отворио прозор и пуцао на нас. Они су одмах побегли. Погођена су два наша друга – казао је младић за ТВ Херц.

ЧАУРЕ НА МЕСТУ ПУЦЊАВЕ

На месту пуцњаве још траје увиђај.

На фотографијама које су објавили албански медији на КиМ виде се и чауре на путу.

НАПАДАЧ ПРИПАДНИК КБС-а

Албански медији на КиМ објавили су фотографију А.К. (33) који је осумњичен да је око 15 сати пуцао на српске дечаке који су носили бадњак код Штрпца.

А.К. је ухапшен 20 километара од места пуцњавеу месту Превалац.

Према незваничним информацијама Индекса, А.К. је наводно припадник такозваних косовских безбедносних снага.

Осумњичени је одведен у Урошевац на испитивање.