Под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика почело је традиционално донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“, а циљ овогодишње акције је набавка транспортних инкубатора за породилишта широм Српске.

Истовремено на Тргу Републике, на платоу испред Радио-телевизије РС одржава се хуманитарни концерт.

Сви који желе помоћи да свака болница добије савремен транспортни инкубатор до поноћи могу да позову „м:тел“ хуманитарни број 1411 и донирају једну марку.

Иницијативу за набавку и кубатора покренули су педијатри Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине,Фоче и Бањалуке.

Стевандић: Најљепша акција која нас уједињује

Хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” једна је од најљепших и све што је урађено кроз ову акцију траје дуго, рекао је предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

Он је нагласио да је ово једина акција која уједини и лијевицу и десницу и Звездаше и Партизановце, власт и опозицију.

“Имамо изузетно развијену мрежу породилишта и надам се да ће и сада набавком транспортних инкубатора потпуно бити заштићена новорођенчад на путу ка већој здравственој установи” истакао је Стевандић.

Предсједница Удружења педијатара РС Јелица Предојевић Самарџић истакла је да је ово удружење иницијатор овогодишње акције коју је подржао предсједник Републике Милорад Додик.

“Набавићемо транспортне инкубаторе у покушати организовати безбједан транспорт витално угрожене дјеце. Надам се да ће акција заживјети” истакла је Предојевић Самарџић.

Хуманитарну акцију коју реализује Српска као и небројено пута до сада подржао је др Неле Карајлић.

“Ово је наш залог за будућност и не постоји ниједна важнија акција од ове” поручио је Карајлић.

Глумац Енис Бешлагић сматра да је од великог значаја да институције препознају значај традиционалне донаторске вечери “С љубављу храбрим срцима”, али и сличних акција како би добиле публицитет који је потребан.

“Важно је да институције препознају овакве акције и онда се то дигне на један виши ниво и добије публицитет. Грађани онда могу на прави начин да реагују и да се акција успјешно приведе крају”, рекао је Бешлагић новинарима у Бањалуци прије почетка вечерашње манифестације под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика.

Хуманитарни број позван више од 8.000 пута

“М:телов” хуманитарни број 1411 до сада је позван 8.045 пута ради прикупљања средстава која ће породилиштима широм Српске обезбиједити транспортне инкубаторе и тако омогућити савремени неонатални транспорт.

Грађани и даље позивом на овај број могу да дају допринос акцији “С љубављу храбрим срцима”.

Број је отворен од данас од 12.00 часова до поноћи.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић поручио је да је транспорт новорођених беба које имају здравствених проблема јако важан, због чега кључну улогу играју транспортни инкубатори, за шта се средства прикупљају вечерас у традиционалној акцији и донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“.

„УКЦ има добре предуслове за прихватање беба. Стручно и кадровски смо у нивоу моћних центара у Европи и свијету, а вечерашња акција ће омогућити безбједан и адекватан третман током транспорта пацијената“, рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Међу музичким звјездама које су се одазвале акцији је и пјевач Ацо Пејовић који је рекао да је увијек ту за овакве приче.

“Бањалука је још једна моја кућа и ако могу да допринесем овако племенитој акцији за обезбеђење транспортних инкубатора ту сам” рекао је Пејовић.

Министар за бригу о породици и демографију Србије Дарија Кисић честитала је иницијатору донаторске вечери „С љубављу храбрим срцима“ Милораду Додику и што Српска и Србија улажу напоре за повећање наталитета.

Кисићева је у обраћању на овој вечери рекла да је у Србији свака десета беба рођена пријевремено док је у Републици Српској тај број око осам.

Она је навела да пријевремена рођења нису тако ријетка, али је истакла да су те бебе борци.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је да је акција “ С љубављу храбрим срцима“ велика ствар за све нас и да је веома важно да заједно учествујемо у активностима које су неопходне да помогнемо онима који су најугроженији.

“Ово је надоградња здравственог система. Транспортни инкубатори већ постоје али је потребно обезбиједити још за све болнице како бисмо обезбиједити безбједан хеликоптерски или друмски превоз за бебе које су угрожене. Ово ће бити велика помоћ за наше педијатре али и за све родитеље” истакао је Шеранић.

62.411 грађана је до овог тренутка позвало хуманитарни број 1411.