Фото: Соколац-срце Романије

Емоционални ужитак који доживимо кад нам нетко каже „волим те“ тешко је описати ријечима. Те једноставне двије ријечи у нама побуде неки чудесан осјећај, посебно ако долазе од особе према којој и ми гајимо осјећаје.

Јесте ли знали да људи нису једина бића која осјећају навалу среће кад им неко изјави љубав?

Ново истраживање показало је да пси такође разумију кад им кажемо да их волимо.

Већ неко вријеме знамо да њихове очи не сјаје само јер би се мазили или јер су гладни, већ да нам доиста на невјеројатан начин показују да нас воле.

Ако вас пас гледа у очи, наслања се на вас, носи уоколо ваше чарапе и пишки кад вас види, он вам на свој посебан начин показује да вас воли.

Како бисмо добили бољу представу о томе како пси физички реагују кад им изјавимо љубав, тим фирме Canine Cottages ставио је огрлице за праћење откуцаја срца на четири пса и пратио их седам дана.

Закључили да су сваки пут кад власник псу каже да га воли, љубимцима срце убрзано ради.

На примјер, нормални откуцаји срца код паса су 67 откуцаја у минути, а након што су добили позитивну пажњу пуну љубави, откуцаји су порасли на 98 у минути, што је пораст за великих 46 посто.

Иако је псу довољно рећи волим те како бисмо га усрећили, постоје још неки начини на које својим љубимцима можемо показати љубав.

Један је од њих трљање ушију. Уши псића садрже живчане завршетке који шаљу импулсе кроз тијело и ослобађају хормоне заслужне за добро расположење.

Још је један начин с времена на вријеме пса нахранити ручно. То је посебно корисно ако тренирате штене, али храњење из руке псу било којег узраста један је од највећих показатеља љубави.

Све док своме псу показујете љубав и приврженост, он ће то разумјети.

Међутим, ако с времена на вријеме протрљате његове уши и гласно му кажете да га волите, добићете огромну дозу љубави која ће вам засигурно поправити дан, пише Задовољна.хр.