Фото: kremlin.ru

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио је да је сукоб у Украјини посљедица дуготрајног цивилизацијског сукоба и да се може уочити ирационална мржња према народима који исповиједају православље.

– Осврћући се на околности из којих је овај сукоб кренуо, можемо, између осталог, у њима уочити неоспорну вјерску димензију: ирационалну мржњу према народима који исповедају православље – рекао је патријарх, преноси „Спутњик“.

Уколико се погледа у прошлост, каже он, мора се поставити питање да ли је та мржња и била разлог да се цјелокупна моћ западне војне машинерије обруши на Југославију 1999. године?

– Није ли то разлог што се економским и политичким уцјенама, уз помоћ такозваних обојених револуција, досљедно забија клин између земаља чији су народи носиоци православља? – рекао је патријарх.

Према његовим ријечима, манифестација ове мржње се види у прогону Украјинске православне цркве, подстицању раскола од државних органа Украјине, а касније и подржавање свега тога од појединих поглавара помјесних цркава, који спроводе вољу међународних покровитеља.

Он је оцијенио да је постало очигледно да су они који су распламсали ватру грађанског сукоба у Украјини жељели, а желе и данас, да је прошире на све земље руског свијета – на Русију, Бјелорусију, балтичке земље, Молдавију, земље Кавказа и Средње Азије.