Здравствени радници у Републици Српској траже повећање плата за 10 одсто. Из Синдиката здравства и социјалне заштите овог ентитета поручили су и да се не смије поновити ситуација да плате у појединим установама касне. У том случају – тужиће послодавца.

Из Синдиката здравства и социјалне заштите РС-а траже повећање цијене рада са 159 на 175 марака, што би у пракси значило повећање плата за око 10 одсто. Кажу да нису прихватили раније повећање примања за пет одсто, јер се оно односило само на оне који имају плату испод просјека. Њихов став је да плате морају бити повећане свим здравственим радницима.

„Одвајање у било ком смислу да неко добије, а неко не – није у реду. Ако немамо да пет одсто дамо свима, онда је боље да дамо три посто, али да буде свима“, сматра Зоран Милутиновић, секретар Синдиката здравства и социјалне заштите РС-а.

„Ово повећање од пет одсто, с обзиром на галопирајућу инфлацију, на повећање цијена на дневном нивоу је јако мало. То повећање је у распону од 36,58 до 57,98 КМ. Заиста, минорно“, истакао је предсједник Републичког одбора синдиката здравства и социјалне заштите РС-а Никола Црнчевић.

Из синдикалне организације поручују и да се не смије десити да касне плате здравственим радницима, као што се дешавало у болницама у Добоју, Градишци и Источном Сарајеву. У том случају биће приморани на радикалније мјере, попут обуставе рада и подношења тужбе против послодавца. Напомињу и да у неким здравственим установама касни уплата доприноса.

„У периоду из 2016, 2017, 2018. неки послодавци нису уплаћивали допринос и радници нису могли да остваре пензију. Уколико туже, фирме ће бити дужне да то уплате, али ћемо сви доћи у проблем исплате личних примања“, наводи Горан Обреновић, радник Психијатријске болнице Соколац.

У Синдикату кажу да чекају формирање нове владе, којој ће предати захтјеве за повећање плата.