Још једна успјешна акција добровољног даривања крви: Подршка стигла од пријатеља из Гацка (ВИДЕО)

0
Фото: Ј.Маринковић

У данашњој акцији добровољног даривања крви, коју су организовали Актив добровољних давалаца Соколац и УГ Црвени крст Романија, прикупљено је 49 доза драгоцјене течности, а одазвало се преко 80 добровољних давалаца. Поред великог броја младих, првенствено средњошколаца, посебан допринос пружили су чланови Удружења добровољних давалаца крви Гацко, прешавши дужи пут како би подржали ову хуманитарну акцију. Ријеч је о једном од најмногобројнијих и најактивнијих Удружења, које је присутно не само у Републици Српској, већ и у Србији и Црној Гори.

Предсједник Удружења из Гацка Мирослав Вуковић казао је да броје 350 чланова те да годишње подрже преко 30 акција у којима у просјеку дају око 700 доза крви.

Фото: Ј.Маринковић

– Ми смо младо Удружење, формирано тек 2015. године. Данас смо пружили подршку са једанаест доза. Захваљујем домаћину који нас је позвао, а иначе смо присутни на овим просторима. Сарађујемо са Службом за трансфузиологију Болнице „Србија“. Стижемо гдје год је то потребно, од Бањалуке, преко Новог Сада и Београда, па до Плужина. У том црногорском граду само ове године кроз двије акције, дали смо 80 доза крви. Смисао нашег дјеловања је да помажемо људима, а у ово данашње тешко вријеме дати крв мислим да је нешто најхуманије – навео је Вуковић, који је до сада дао крв 84 пута.

– Нажалост, данас не могу то учинити јер сам се одазвао једној акцији прије неколико дана, али ту је међу члановима мој син који има ријетку АБ негативну крвну групу и до сада је крв давао 30 пута. Сви смо породично окренути хуманости. Још за вријеме ратних дешавања, када сам возио санитет, почео сам да дарујем крв па се дешавало да у једном мјесецу то два пута учиним, што се не смије радити, али ето таква су времена била – открио је Мирослав Вуковић и додао да се радује новој сарадњи са соколачким даваоцима крви.

Предсједник Актива из Сокоца Андреј Миовчић захвалио је гостима из Гацка, Удружењу Црвени крст Романија, свим даваоцима који су се одазвали, пекари „СБС“ и продавницама који су обезбиједили ужину.

Фото: Ј.Маринковић

– Ово је наша прва акција и презадовољни смо одзивом. Као што је то чест случај у оваквим акцијама, многи нису у прилици да дарују крв јер није прошао довољно дуг период од претходне акције или из неких других здравствених разлога које се покажу на прегледу. Имамо велики број младих, самим тим и нових чланова, што нам је посебно задовољство, јер је то показатељ да смо успјели у промоцији путем друштвених мрежа и да је позиви у школи имао одјек међу ученицима. Позивамо све људе који се здравствено добро осјећају и наравно имају добру вољу да нам се придруже, јер даровање крви није само хуман већ и здрав чин – поручио је Миовчић.

Осамнаестогодишњи Ђорђе Косорић, по позиву у школи, данас је први пут даровао крв.

– Одлучио сам да то учиним како би помогао некоме коме је потребно. Упознат сам са свим позитивним странама за наш организам које пружа даривање крви. Препоручујем свим људима, уколико се осјећају способним и здравим, да учине исто – додао је он.

Фото: Ј.Маринковић

Шеф Службе за трансфузиологију Болнице „Србија“ Јелена Стојановић Лукић подсјетила је да већ дужи низ година у Сокоцу није одржана акција добровољног даривања у организацији Црвеног крста те изразила наду да ће се та ситуација промијенити са недавним оснивањем Удружења грађана Црвени крст Романија.

– Све акције у претходном периоду организовало је Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије, тако да нам је посебно драго што се поново активирао Црвени крст. Долазак Удружења из Гацка показује једну велику озбиљност у овој мисији. Сличне сарадње дешавале су се и у Удружењу добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије и драго ми је да Акив у Сокоцу креће истим стопама. Ово је право вријеме за организовање акција јер стижу празници и некако тада су болницама најпотребније залихе – навела је докторица.

Она је подсјетила да крв могу даровати све здраве особе од 18 до 65 година, које не пију никакве лијекове, уз правилну припрему која подразумијева лаган оброк и мало течности те избјегавање физичких активности и алкохола тог дана. Особе мушког пола могу дати крв на сваких три, а женског четири мјесеца. Даривање крви стимулативно дјелује на људски организам, јер се на тај начин подстиче коштана срж да производи младе ћелије.