Улазак у Савјет министара БиХ са „осморком“, СНСД треба да услови претходном деблокадом свих инвестиционих пројеката у Републици Српској и „отказом“ странцима у Уставном суду БиХ, док СДС, као државотворна странка, то треба да подржи.

То је саопштила чланица ГО СДС, Александра Пандуревић, поводом начелног договора СНСД и федералних странака за формирање власти на нивоу БиХ.

“За СНСД је важно да на нивоу БиХ не буде блокада, посебно у вези енергетских пројеката. Странке осморке рекле су да немају намјеру непринципијелно се понашати по том питању”. Овим ријечима предсједник СНСД Милорад Додик, прије неколико дана, образложио је циљеве формирања власти са осам политичких партија из Сарајева. Исти дан, демантовао га је Дамир Марјановић, један од учесника састанка, који је тврдио да та тема није ни отварана – подсјећа Пандуревићева.

Каже да је прва спремна честитати Додику ако успије осморку приволити да одблокирају изградњу хидроелектрана на Дрини, изградњу гасовода “Нова источна интерконекција БиХ и Србије”, као и аеродрома у Требињу. Сви ови пројекти су инвестиције Републике Србије и јасно је, каже Пандуревићева, да је то примарни сарајевски мотив њиховог оспоравања, познатим злоупотребама Уставног суда БиХ.

Пројекат ”Горња Дрина”, као и аеродром Требиње, апелацијом пред Уставним судом БиХ оспорила су 24 посланика из Федерације, међу којима су и они из СДП и ‘Наше странке’, партија које данас чине дио осморке. Садашњи бошњачки члан Предсједништва БиХ, Денис Бећировић, био је најгласнији у оспоравања инвестиција Србије.

– Од осморке нисмо јавно чули изражену спремност да се прекине пракса сулудог оспоравања значајних пројеката од којих би користи имала читава земља, а не само РС. ПДВ убран из ових инвестиција иде на заједнички рачун одакле се дијели по коефицијентима, предузећа из ФБиХ би такође учествовала у изградњи. О добробитима гасификације и новим изворима електричне енергије сувише је и говорити у вријеме када се гушимо у смогу и када дивљају цијене енергената – додаје.

Александра Пандуревић тврди да СНСД има јединствену шансу да ове пројекте понуди странкама осморке као ”улазницу за Савјет министара”.

-Сјетимо се само сличне ситуације након избора 2018. Прошла је година дана прије формирања Савјета министара БиХ и устоличења Зорана Тегелтије. СДА, као тада незаобилазан и доминантан политички фактор, међу партијама из РС тражила је ону која је спремна прихватити АНП, односно тзв. Програм реформи. То је била „српска улазница за Савјет министара“. Због жеље за влашћу и страха да СДС и ПДП први не прихвате АНП, капитулирао је СНСД, али и Република Српска. Такве грешке се не смију понављати због Републике Српске и требало би да нам буду наук свима! – каже Пандуревићева.

Подсјећа да је СНСД већ у Савјету министара и нема ниједан разлог да жури са формирањем новог по сваку цијену. Како каже, у позицији је да странкама „осморке“ понуди њихову „улазницу за Савјет министара“ и да она буде:

1. Предсједништво БиХ да подржи и да сагласност за Споразум о изградњи гасовода ”Нова источна интерконекција БиХ и Србије”, Споразум о изградњи аеродрома у Требињу и Споразум о пројекту ”Горња Дрина”.

2. Нова већина да одмах усвоји закон о престанку мандата страним судијама у Уставном суду БиХ, што је један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Она сматра да евентуална обећања и декларативне изјаве лидера „осморке“ да ће нешто подржати не значе да ће то и испоштовати. Подсјећа да је прије више од 18 година потписан Споразум о расподјели војне и државне имовине, па су касније противно њему радили управо његови потписници из ФБиХ (СДП ).

– Ово је јединствена прилика за Републику Српску да одблокира значајне економске пројекте и потенцијале који ће донијети добро свима. Ако пропустимо ову шансу, сљедећу нећемо имати. Напротив, по старој матрици, бићемо суочени са оптужбама да смо ми ти који нешто блокирамо, опструишемо и отимамо од БиХ – наглашава бивша парламентарка.

Наравно, и опозиција у Српској, а првенствено СДС као државотворна странка, треба у читавој ситуацији да се поставе одговорно и у интересу РС, додаје она.

– Ово је шанса СДС да покаже да је научио лекцију зашто од избора до избора, од 2014. године, има пад гласова и да се врати својој изворној националној и државотворној политици. То значи да ће јавно подржати овакве услове за формирање Савјета министара БиХ и да неће дозволити репризу ситуације са АНП када је међусобна утакмица и борба за власт СНСД и СДС за исход имала го против Републике Српске. СДС, као државотворна и национална странка, треба свакодневно тражити од СНСД да искористи ову јединствену шансу да се одблокирају пројекти значајни за Српску и да то буде услов свих услова за формирање новог Савјета министара. То би био го за Републику Српску, али и за СДС. Страначки поени не добијају се пуким критицизмом политичких противника, толико смо ваљда спознали, него изласком на терен и играњем на њему. Играњем ЗА Републику Српску – закључује Александра Пандуревић.