Енергетска ефикасност је најбољи лијек за енергетску кризу, закључено је на округлом столу у бијељинској болници.

Болница „Свети врачеви“, захваљујући уштеди енергије за гријање годишње има 330.000 марака које може да усмјери у друге потребе ове здравствене установе.

Закључено је да добре праксе из Бијељине треба да буду проширене и на друге градове.

Соларни панели за загријавање воде, лед расвјета у објекту и у дворишту, а однедавно и топлотне пумпе за гријање и хлађење, дио су система енергетске ефикасности који показује да и у савременим објектима као што је и бијељинска болнице има простора за уштеду енергије.

– Што се финансијске уштеде тиче то је преко 330.000 марака годишње уштеда, односно на пет година при овим цијенама та уштеда ће бити 1.650.000 марака – каже Златко Максимовић директор Опште болнице Свети врачеви Бијељина.

Републички фонд је инвестирао до сада око 30 милиона марака у повећање енергетске ефикасности 70 јавних објеката , међу којима је највише здравствених установа и школа.

– Углавном су то објекти у области здравства и у области образовања. Јавни сектор је увијек прва мета када су у питању мјере енергетске ефикасности јер су ту највећи потенцијали за уштеде – истакао је Срђан Тодоровић директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Бијељина је позитиван примјер енергетске уштеде када је у питању кориштење топлотних пумпу, којима се загријава и хлади неколико десетина приватних стамбених и пословних објеката и више јавних установа. Пракса би требало да буде пренесена и у друге локалне заједнице.

– Ми ћемо ове праксе проширити и на јединице локалне самоуправе, на наше општине и градове с циљем да се мјере енергетске ефикасности и кориштење обновљивих извора енергије на примјеру болнице у Бијељини покушају у наредном периоду примијенити и у јавним предузећима и јавним установама – каже Ацо Пантић генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске.

Енергетска ефикасност доприноси здравственој заштити грађана кроз боље услове њиховог лијечења, а индиректно и кроз уштеде новца који се умјесто у трошкове енергије усмјерава у побољшање здравственог стандарда. Истовремено се остварују и значајни ефекти у области заштите животне средине.