Фото: Freepik/wayhomestudio

Слање кратког, једноставног „здраво“ пријатељу са којим неко време нисте у контакту може да делује као безначајан гест, некима чак делује као обавеза или срамота, јер се дуго нису чули. Најновија истраживања убедиће вас да грешите, јер једна обична смс порука некоме може много да значи.

„Слање најједноставне поруке: здраво, како си? доказује људима да мислите о њима, а то се цени више него што можете да замислите“, открила је Пеги Лео, професор са Универзитета Питцбург, која је организовала истраживање о тенденцији људи да потцењују колико пријатељи воле да их чују, преноси „Њујорк тајмс“.

Око 6.000 испитаника је учествовало у 13 експеримената, а жеља им је била да докажу колико је људима важно да их стари пријатељи или познаници контактирају. Са једне стране је праћено како се особа која шаље поруку осећа, а затим се испитивало како је друга страна/прималац поруке реаговала. Најпозитивније реакције биле су од људи који су добили поруку након дуже одвојености и некомуникације.

У неким експериментима контактирани су пријатељи, а у некима познаници или особе са којима испитаници нису били блиско повезани ни у прошлости. Поруке нису послате путем друштвених мрежа, већ мејлом или мобилним телефоном. У каснијим фазама истраживања, уз поруке су се слали мали поклони као што су колачи или цвеће.

Иако су људи првенствено социјална бића, чини се да се осећају непријатно да контактирају особе са којима се нису дуго чули. Психолози овај феномен називају „јаз у допадљивости“, а објашњавају га као несразмеран однос између тога колико особа верује да се другој особи свиђа и стварног мишљења те друге особе. Већином људи потцењују колико их други људи воле и уживају у њиховом друштву.

У времену кризе, пост ери пандемије и свеопште апатије, када се јавно апелује да треба обратити пажњу на то да је све више депресије, било би добро имати овакво истраживање на уму. Не заборавити да пошаљете једноставну поруку људима са којима се временом изгубио контакт и ставити им до знања да нису сами. Некоме ће та порука улепшати дан.