Под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика, 26. децембра биће одржано 13. донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“.

Овогодишња акција, на иницијативу републичког Удружења педијатара, има за циљ да се породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и омогући витално важан савремени неонатални транспорт.

У Српској је само у прошлој години 111 витално угрожене новорођенчади трнспортовано из 10 породилишта – најчешће према Универзитетском клиничком центру Републике Српске и здравственим установама у Србији, подаци су Удружења педијатара.

– Колеге немају транспортне инкубаторе па траже одобрење да возе у друге градове – рекла је шеф Одјељења дјечије интензивне његе УКЦ Српске др Весна Новаковић.

Због тога су педијатри на састанку са предсједником Републике Милорадом Додиком указали на потребу и значај организовања савременог неонаталног транспорта.

Добили су подршку предсједника, па ће овогодишња Хуманитарна акција „С љубављу храбрим срцима“ бити усмјерена на рјешавање овог проблема.

– Опремање родилишта у Републици Српској савременим транспортним инкубаторима и едукација здравственог особља за иницијално збрињавање, стабилизацију, те транспорт витално угроженог новорођенчета доприноси бољем преживљавању критично угрожене новорођенчади и смањењу посљедица перинаталне хипоксије и њеном утицају на даљи психомоторни развој новорођенчади – саопштено је из Удружења педијатара Републике Српске.

Од 3.170 беба рођених у УКЦ-у у прошлој години, било је неопходно транспортовати њих 19, међу којима су биле и бебе компликованијег здравстевног стања.

Овогодишњем акцијом, коју организује предсједник Републике Милорад Додик, на иницијативу педијатара из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке исказана је потреба да се у породилиштима широм Српске набаве транспортни инкубатори и тако омогући савремени неонатални транспорт.

Из Удружења педијатара истичу и значај обуке здравственог особља у породилиштима широм Републике Српске за реанимацију, збрињавање и транспорт витално угрожене новорођенчади. Донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“ биће одржано 26. децембра.