Чланови Планинарског друштва „Гласинац“ активно раде на унутрашњем и вањском уређењу Планинарског дома како би спремнији дочекали зимску сезону и свим гостима омогућили пријатан боравак на планини.

Потпредсједник друштва Мирослав Дивчић истакао је да приводе крају грађевинске радове.

– У протеклом периоду завршили смо уређење просторија на првом спрату, сале, кухиње и тоалета, а радове на објекту смо заокружили застакљивањем предулаза како би просторије што боље утоплили због ниских зимских температура. Тренутно радимо на уређењу ски стазе како би са првим снијегом организовали скијање и санкање које је претходне двије године било изузетно посјећено, рекао је Дивчић и додао да се надају да ће и ове године окупљати малишане али и одрасле који уживају у зимским чаролијама планине.

Наредне године Друштво планира да заврши опремање смјештаја како би омогућили услове за преноћиште за туристе и посјетиоце.

– Надамо се обећаним средствима из Скупштине града Источно Сарајево којим би могли завршити смјештај на спрату Планинарског дома, гдје би могли организовати преноћиште за четрдесетак гостију што би изузетно значило како за планинаре који често долазе, тако и за остале госте, а финансијски би значило за даља улагања и пројекте, казао је Дивчић и додао да настављају са Иницијативом за проглашење Парка природе „Црвене стијене“.

– Усвојен је Програм проглашења споменика природе „Црвене стијене“, и у следећем кораку Завод за заштиту природног наслијеђа ће ићи према Народној Скупштини Републике Српске, како би прогласили Парк природе већ с прољећа наредне године. Можемо рећи да се исплаћује вишегодишњи труд и рад удружења, и да су задњих неколико мјесеци најбитнији у постојању друштва. Оно што је најбитније Романију смо ставили на туристичку мапу Републике Српске и Босне и Херцеговине, рекао је Дивчић.

Дивчић је објаснио да су несугласице са Туристичком организацијом града Источно Сарајево успјешно ријешили јер су уважили њихов рад и допринос на изградњи туристичке дестинације и разноврсне понуде која може да привуче велики број посјетилаца.

– Туристичка организација града Источно Сарајево је недавно финансирала долазак људи из Србије који раде за канал Балкан Трип, и они су прије неколико дана на свом блогу објавили клип о ријеци Биоштици и кајаку, док ће у наредној емисији бити материјал који су снимили о Виа ферати „Соколов пут“ и Планинарском друштву „Гласинац“. Све су то одличне ствари за Соколац и Романију, и ако будемо знали и могли мислим да ће све ићи у још бољем правцу, казао је Дивчић.

Планинарско друштво „Гласинац“ основано је 2009. године, једно су од најактивнијих друштава које је за свој рад добио низ признања и награда.