Свјетско фудбалско првенство у Катару играће се лоптом Ал Рихла, која је 14. узастопна лопта коју је Адидас креирао за Мундијал.

Ал Рихла на арапском значи „путовање“ и инспирисана је културом, архитектуром, легендарним бродовима и катарском заставом.

Приоритет при изради лопте била је одрживост, а она је уједно и прва која је израђена искључиво тинтом и љепилом на бази воде.

Како тврде из компаније, летјеће кроз ваздух брже од иједне икада напављене фудбалске лопте, а играчима ће пружити „највећи могући степен поузданости и прецизности када је ријеч о игри у пољу“.

Двије лопте

Занимљиво, у финалу првог Свјетског првенства у Уругвају 1930. играло се са двије лопте. Како се Уругвајци и Аргентинци нису могли договорити пресудила је ФИФА, у сваком полувремену по једна лопта. Аргентинци су одабрали „Тијенто“ и након првог полувремена водили су 2:1. У наставку сусрета играло се моделом „Т-модел“ и Уругвајци су постигли три гола и преокренули на коначних 4:2.

Четири године касније у Италији се играло лоптом Федерале 102, док су Французи 1938. представили лопту Аллен. За СП 1950. године у Бразилу лопту је осмислила и направила аргентинска фирма Тоссолини – Валбонеси-Поло & Циа, из градића Бела Вилл. Била је до тада најбоља лопта, потпуно компактна.

У Швајцарској 1954. играло се лоптом Сwисс Wорлд Цхампион Матцх балл, а очито је одговарала играчима јер је то најефикасније СП у историји с просјеком од 5,38 голова по сусрету.

У такмичењу за лопту за СП 1958. године побиједила је шведска фирма из Ангелхолма. Лопта је носила име Топ Стар, а састојала се од 24 дијела.

У Чилеу 1962. користиле су се двије лопте Црацк и Топ Стар, а у Енглеској 1966. Цхалленге 4-Стар. Земља која је измислила фудбал, морала се представити и новом лоптом, а направила ју је фирма Слазенгер.

Нова ера

У Мексику, 1970. године је започела нова ера. Адидас је постао службени добављач лопте, а то је и данас. Тренутни уговор траје до 2030. године. У Мексику се играло с лоптом Телстар. У потпуности је била направљена од коже, а била је то прва бијела фудбалска лопта декорисана црним петерокутима.

За СП 1974. Адидас, вјероватно задовољан резултатом, није много мијењао. Адидас Танго била је лопта којом се играло на СП-у 1978. године у Аргентини. У Шпанији ’82. изглед Танга незнатно је измијењен, уз побољшану отпорност на воду, због шавова.

Прва синтетичка лопта на СП-у била је Адидас Азтеца у Мексику ’86. Побољшала се трајност лопте и смањила абсорпција воде. Дизајн лопте инспириран је азтечком архитектуром. У Италији ’90. године Адидас Етрусцо била је прва лопта која садржи унутрашњи слој црне полиуретанске пјене, што је омогућавало да је лопта бржа од свих ранијих.

На Мундијалу 1994. службена лопта била је Адидас Qуестра. Била је нешто меканија и лакша за контролисати, док се у Француској играло лоптом Трицолоре.

У Кореји и Јапану 2002. Адидас је представио потпуно нови дизајн лопте. Први пут након ’78. године Адидас је престао с Танго дизајном лопте. Лопта је добила комплетан нови изглед укључујући и нове боје, а носила је име Февернова. Била је то лопта која је добила мноштво критика.

На СП-у у Њемачкој 2006. године играло се Теамгеист лоптом која је имала радикално нов приступ дизајну. Састојала се од 14 повезаних компоненти, чиме је напуштен принцип још од 1970. да их буде 32. Свака лопта је била „персонализована“ с датумом, мјестом одигравања и именима противника.

Највеће критике

На СП-у у Јужној Африци играло се с лоптом Јабулани. Била је то лопта која је сасвим сигурно имала највише критика. Играчи, а понајвише голмани бијеснили су због непредвидивог лета.

У Бразилу се играло Бразуцом. Лопта је добила име у септембру 2012. године након јавног гласовања у којем је учествовало милион фудбалских фанова, а представља локални неформални термин који представља бразилски начин живота.

На посљедњем СП-у у Русији службена лопта је била Телстар 18 која је креирана по узору на прву адидас Телстар лопту која је кориштена 1970. године на Свјетском првенству у Мексику.

Име оригиналне лопте Телстар настало је као скраћеница од “стар оф телевисион” с обзиром на то да је Свјетско првенство у Мексику било прво које се широм свијета приказивало на телевизији. Данас икона, Телстар 1970 била је направљена с додатним црним панелима како би се лопта боље истицала на црно-бијелим телевизијским преносницима чиме је заувијек промијењен дизајн фудбалских лопти.

Класик је оживљен новим дизајном панела с металик принтом и ефектом графичке текстуре уз најмодернију технологију у производњи лопте. По први пут у историји у службену фудбалску лопту Свјетског првенства уграђена је технологија НФЦ чипа чиме Телстар 18 постаје најиновативнија лопта икада. Чип омогућава интеракцију с лоптом помоћу паметног телефона при чему корисник добија приступ ексклузивном садржају и персонализованим информацијама.