У Народној бибилотеци Соколац синоћ је одржана промоција књиге „Мала збирка великих промисли“ Миливоја А. Јанковића, зборника мисли, цитата и мудрости.

Сама тематика овог зборника је разноврсна и жанровски богата. Својим мислима и афоризмима Јанковић је допунио мисли свјетских великана и тако проширио збирку великих и својих личних мисли и сачинио важну енциклопедију.

Аутор књиге Милиовоје Јанковић истакао је да је прикупљање и одабир мисли, изрека и промисли трајало дуго, али да их вријеме није превазишло и да су увијек актуелне.

– Почео сам стварати спонтано, још у ратним данима, прикупљањем одређених афоризама, мисли и ријечи. Прво дјело које сам написао је прича „Путешсетвије једне плоске“ настале по истинитом догађају, и од ње је све почело. „Мала збирка великих промисли“ је мала енциклопедија 650 појмова на 620 страница. Ова књига се практично рађала тридесет година. Настала је у оном моменту кад разум стаде а колоне кренуше, а и ја сам на жалост био у једној од тих колона. Мисли су ту, око нас, само их треба покупити. Како нема ниједне мисли о којој се може промишљати без опасности за судбину сопствене мисли, нека судбина ових тромисли буде промишљање о њима макар у периоду бокорења, а ројиће се онолико колико их будемо читали и допуњавали, рекао је Јанковић и додао да су издавање ове књиге помогли градоначелник Источног Сарајева, начелник општине Соколац, „Романијапутеви“, „Златни бор“, „Оногошт“ и други соколачки привредници.

Један од рецензената књиге Наташа Јанковић истакла је да је јединственост ове књиге у томе што је аутор почео са прикупљањем мисли које је приредио као тромисли, као тролист врлина и тријаду промисли.

– Збирка је мала у односу шта се све може прикупити и забиљежити у свјетском мору мисли, али представља велики изазов и самом аутору кроз мото Ниједан дан без записане мисли. Свака изрека, мисао и промисао је велика кад се употријеби на правом мјесту и у право вријеме. Када двоструки професор, за хоби одабере и афоризам као кратки изражајни облик у књижевном раду, те са искуственим и сазнајним познавањем има довољно интелектуалног маневра у одговору на животне проблеме, дилеме и кушње, онда смисао те занимације са приређеним тромислима има „троструки ефекат“. Иако је збирка настала као реакција на животна збивања, она у себи садржи мелем на рану тренутка и универзалну мисао генерације читалаца, казала је Јанковићева.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изразила је задовољство што је ова установа омогућила Јанковићу право издаваштва и што су на полеђини књиге застава и грб Републике Српске, одраз патриотизма, љубави и поштовања према отаџбини коју аутор носи и себи.

Миливоје А. Јанковић бави се прикупљањем мисли, изрека, мудрости и пословица уз мото „Ниједан дан без записане мисли“, те израдом укрштених ријечи, писањем афоризама и чланака. Аутор је монографије „Јанковићи од Дурмитора до Романије, од Дробрњака до Гласинца, од Комарнице до Решетнице“ и књиге „Мали атлас великог свијета“.