Представници „Млијечне индустрије 99“ (ми99) из Градачца посјетили су данас општину Соколац с циљем могуће сарадње са произвођаћима млијека из општине Соколац. Након првог састанка, који је одржан данас у сврху упознавања и размјене информација, планирана је посјета соколачких мљекара поменутој фирми.

Предсједник Удуржења произвођача млијека „Благо Романије“ Саша Каповић истакао је да је пољопривредницима корисно да влада што веће интересовање откупљивача млијека за овај простор, из разлога што то директно утиче на варирање откупне цијене.

-Гости су нас упознали са информацијама о њиховој производњи, потом која је лепеза млијечних производа у питању те гдје све врше извоз истих. Сазнали смо и које су тренутне цијене откупа млијека у њиховој фирми, које ће наравно зависити од цијене хране односно од тога како буде текао скок инпута у производњи. На нама у Удружењу је да упознамо све фармере о могућој сарадњи и понуди фирме „ми 99“. Надамо се обиласку Млијечне индустрије у Градачцу и да је ово почетак једне успјешне сарадње – казао је Каповић.

„Млијечна индустрија 99“ откупљује млијеко на подручју цијеле Босне и Херцеговине, навео је власник ове компаније Нурдин Пешталић.

-Мјесечни откуп износи око четири милиона литара. Тренутно планирамо проширење проивзодње. Смисао наше компаније је првенствено брига о опстанку и останку свих кооперата из земље. Заинтересовани смо за овај простор, а знамо да је прије грађанског рата у Сокоцу био Узгојно – селекцијски центар. Очекујемо посјету чланова Удружења „Благо Романије“ ових дана и надамо се успостављању сарадње на обострано задовољство – додао је Пештелић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је задовољство што заинтересованост за пољовридредни сектор изражава још једна озбиљна и одговорна фирма.

-Стога сам на овај састанак позвао представнике Удружења „Благо Романије“ да чују понуду од гостију из Градачца. Подсјећам да имамо двије компаније које откупљују млијеко на подручју наше општине. Свјесни смо да наша локална заједница није мали произвођач млијека, а исто тако да постоје могућности за проширење те производње. Ово је једна од прилика за то. Изнијели смо могућности које пружа наша локална заједница, којој је циљ да се обезбиједе што бољи откупљивачи млијечи те да домаћи фармери имају добре услове и редовну наплату. Општина је на овом састанку само посредник и не вршимо никакве притиске на мљекаре – поручио је начелник Бјелица.

Основна дјелатност „Млијечне индустрије 99“ је прерада и промет млијека и млијечних прерађевина. Компанија запошљава око 730 људи у БиХ.