Фото: Shutterstock

У уторак, 8. новембра, са Земље ће се видети потпунопомрачење Месеца.

Познато и као „крвави Месец“ због необично црвенкасте нијансе коју пун Месец поприма, потпуно помрачење Месеца је прилика да уживамо у астрономском феномену, за који нам није потребан двоглед или било каква посебна опрема.

До првог потпуног помрачења Месеца у 2022. години дошло је у недељу – 16. маја, а након помрачења 8. новембра, следеће потпуно помрачење Месеца неће се десити пре 13-14. марта 2025. године (у зависности од тога где се на Земљи налазите).

Потпуно помрачење Месеца настаје када се Земља нађе између Сунца и Месеца, бацајуц́и своју сенку на Месец.

Док је директна сунчева светлост потпуно блокирана, Земљина атмосфера је довољно провидна да нешто светлости прође до Месеца.

Али ова светлост се прелама, што значи да се крац́е плаве таласне дужине светлости распршују више од дужих црвених, што доводи до тога да сенка даје Месецу црвенкасти сјај. Отуда и назив ‘крвави Месец’.

Потпуно помрачење које ће се десити 8. новембра 2022. године трајаће 1 сат и 25 минута. То значи да ц́е помрачење бити видљиво становницима великог дела света. Да бисте сазнали када ће помрачење наступити на вашем делу планете, можете користити TimeandDate.com.

Када је Месец заклоњен, постоји и бонус за оне који имају двоглед при руци. Када нема месечеве светлости на ноћном небу можете видети и Уран, који се иначе ретко појављује. Требало да изгледа као сјајна звезда, отприлике ширине прста, изнад нашег сателита, пише Science Alert.

Они који немају двоглед моћи ће изнад крвавог месеца голим оком да виде и ближе планете Јупитер и Сатурн.

Ако се не налазите у области која може да види помрачење, не брините, можете да гледате и на интернету! Опсерваторија Грифит, ТимеандДате и италијаснки Виртуал Telescope Project, преносићепомрачење уживо.

Где год да се налазите, надамо се да ћете имати ведро небо или барем добру интернет везу и да ц́ете моц́и да видите како сенка наше планете мења боју Месеца.