Фото: Ало

Ступањем на снагу новог Правилника о саобраћају у зимским условима обавезно је посједовање зимске опреме за сва моторна возила од првог новембра до првог априла наредне године, без обзира на временске услове. То подразумјева да возило треба припремити за вожњу у суровим зимским условима, и да су гуме од пресудне важности за безбједност возача и путника.

Према ријечима секретара Ауто-мото друштва Соколац Добривоја Амовића под зимском опремом подразумијевају се пнеуматици за зимску употребу на свим точковима возила или пнеуматици за зимску употребу на погонским точковима и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

• За вријеме зимских услова на путевима није дозвољен саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилом која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују, а не користе зимску опрему. Посједовање зимске опреме обавезна је за сва возила, изузев моторних возила на два или три точка, четвороцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама– рекао је он.

Амовић је најавио да ће Ауто-мото друштво у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Српске и Министарством унутрашњих послова РС 23. новембра у Сокоцу вршити контролу возила са акцентом на посједовања обавезне зимске опреме за возило.

То значи да сва моторна возила морају имати одговарајућу зимску опрему, под којом се подразумијева:

1. Пнеуматици за зимску употребу (МС, М+С, М&С, Сноw Wинтер и др.) на свим точковима возила или

2. Пнеуматици за зимску употребу (МС, М+С, М&С, Сноw Wинтер и др.) на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције приправне за постављање на најмање два погонска точка или

3. Пнеуматици за љетну употребу на свим точковима с најмањом дубином профила од 4 мм и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције приправне за постављање на најмање два погонска точка.

Из АМС Републике Српске упозоравају да ланци за снијег нису замјена за зимске гуме, већ представљају користан додатак, те да се користе искључиво за вожњу по снијегу и по правилу треба да се користе и на возилима која имају погон на сва четири точка, с тим што се тада они монтирају само на предњем или задњем пару точкова. Из Савеза поручују да се радње у саобраћају зими, било да је у питању промјена правца или брзине кретања, морају обављати спорије, јер нагле могу довести до губљења контроле над возилом. Зими је потребно држати дуже остојање од возила испред, јер ће возачи имати више времена да безбједно зауставе возило, без наглог и опасног кочења.

У наредном периоду полиција Републике Српске вршиће појачану контролу моторних возила у погледу кориштења и посједовања зимске опреме која је обавезна.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.