Секција за друштвену активност жена при Удружењу грађана „Аурора“ Соколац у петак је у хотелу „Златни бор“ организовала традиционално дружење чланица поводом празника – Свете Петке Параскеве.

Предсједник Секције за друштвену активност жена при Удружењу грађана „Аурора“ Љиљана Гајевић навела је да је позив био упућен свим удружењима која егзистирају на подручју Сарајевско-романијске регије и већи број чланица се одазвао.

– Дружење је било за памћење као и увијек, а поготово јер је светитељка Петка заштитница жена. Други пут организујемо овај скуп и искрено се надам да ће и у наредним годинама ово обиљежавање опстати. Жене су се лијепо провеле уз разговор, вечеру и музику – казала је Гајевићева.

„Аурора“ је основана 2007. године, а Секција за друштвену активност жена бави се израдом ручних радова, одјевних и украсних предмета чиме дају допринос очувању културе и традиције Романијског краја.

Била је ово прилика да Гајевићева подсјети на све активности које је током 2022. године имала поменута Секција.

– Можемо поменути да смо крајем прошле године организовали Новогодишњи базар у Спортској дворани, на којем смо окупили око десет удружења из Рогатице, Борика, Источног Новог Сарајева, Пала и Сокоца. Начелник Милован Бјелица нам је помогао око организације, док су жене припремиле традиционална јела и то ћемо практиковати сваке године. Такође, имали смо планове за регистрацију Секције, међутим још увијек нисмо обезбиједили финансијска средства, јер смо ми самофинансирајући и имамо само малу симболичну чланарину коју усмјеримо на потребе саме Секције – истакла је она.

Према њеним ријечима, направљена је пауза до јуна мјесеца, када је за чланице организован одлазак на љетовање у Будву. То је већ трећа година како чланице одлазе, а са њима путују и жене из Удружења „Рогатица“. Одмориле су се, уживале и како рече Гајевићева рехабилитовале. Пут је био веома интересантан и забаван, уз неизоставну пјесму.

Овог љета у Сокоцу су у улици Радомира Нешковића свечано отворене и освештане просторије Секције за друштвену активност жена при Удружењу грађана „Аурора“.

– Велико је задовољство што је Секција коначно добила одговарајући простор, на коме се можемо окупљати и припремати за радионице и пројекте, али и излагати наше ручне радове. Овај кутак је намијењен за све жене, домаћице и дјевојке које желе да се баве ручним радом али прије свега да квалитетно проводе своје вријеме и друже се. У нашој Секцији жене се баве ткањем, плетењем, хеклањем, везом и декупажом, а одређеним техникама научила их је позната Слободанка Ашкрабић. У наредном периоду ћемо је поново позвати, како би организовали радионицу за технику рада са свилом. Тај кутак је и купо-продајног карактера и морам истаћи да смо недавно имали купце из Француске. То су жене које су везане за нашу општину, купиле су одређене експонате, те истакле да су ручни радови у њиховој земљи веома скупоцјени и вредновани, док овдје влада бесцење – навела је она.

Гајевићева је додала да чланице Секције сваке године учествују 11. августа на обиљежавању Дана Манастира Светог великомученика Георгија „Соколице“ на Равној Романији.

Романија је увијек била позната по вриједним женама које су имале само вуну и конац да раде и нису имале да купе нешто друго, чак су и тај материјал ткале од лана и памука. Вољела бих да се ова активност пренесе на млађе генерације, нека науче бар нешто, јер ово је наша култура. Овом приликом бих позвала све младе жене да се јаве у нашу Секцију, у зависности од заинтересованости могли би организовати разлчите курсеве ручних радова – казала је она.

Осим наведеног, чланице ове Секције одазвале су се и позиву Предсједника Удружења „Пробуди се“ Роксанде Мичић у Источном Новом Сарајеву гдје су изложиле своје ручне радове. Учествовала је са њима и Биљана Јовић која производи мелеме на природној бази.

– Том приликом, Роксанда је организовала састанак на коме је одлучено да се изврши умрежавање свих Удружења жена са подручја Сарајевско-романијске регије и да се у наредном периоду заједнички аплицира на одређене пројекте који буду расписани конкурсом – рекла је Љиљана и додала да су недавно учествовали и на 9. манифестацији „Дани тикве“ у Војковићима.

Гајевићева је најавила да се 5. новембра организује поклоничко путовање до Манастира Тумане у Србији, те је позвала све заинтересоване жене, да се пријаве за ово ходочашће, нагласивши да је већ познато да се на овом светом мјесту дешавају бројна чуда и посјета је многима помогла у излијечењу болести.

– У нашем даљем програму за ову годину, планиран је одлазак у Лазарево. Чак прије тридесет година, ми смо имали сарадњу са њиховим Удружењем жена и то су углавном наши колонисти који су одавно одселили и тамо живе. Већ смо остварили контакт преко Ловачког удружења „Гласинац“ – навела је она.

Као круну свих активности које је Секција имала током ове године, Гајевићева је истакла обиљежавање прве године од како је обновљено удружење „Романија“ у Београду, на коме су присуствовале чланице.

– То је један диван догађај, на који смо позване од стране предсједника господина Винка Пандуревића. Радо смо се одазвале и морам да нагласим да сам средином осамдесетих година присуствовала „Романијским вечерима“ и веома ме радује чињеница да ово Удружење поново функционише. У том погледу, ми смо направиле изненађење за све присутне. Жене су направиле пагачу па је долазак свима уприличен на старински традиционални начин, погача, со и чаша ракије – нагласила је Гајевићева.

Постојање Секције за друштвену активност жена при Удружењу грађана „Аурора“ Соколац један је од видова очувања културе и традиције Романијског краја и чланице знају да обичаји имају важну улогу у очувању идентитета народа.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.