Парастос блаженопочившем митрополиту дабробосанском Николају Мрђи служен је данас у храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источном Сарајеву, саопштено је из Митрополије дабробосанске.

На редовном засједању Светог архијерејског сабора 1992. године, епископ Николај је изабран за митрополита дабробосанског са сједиштем у Сарајеву, али због ратних дејстава у Сарајеву митрополит Николај је одлучио да за сједиште митрополије изабере Соколац.

Поред епархијских обавеза, митрополит Николај се бавио писањеми аутор је књига „Увод у Свето писмо Новог Завјета“, „Тумачење Јеванђеља по Матеју“, „Тумачење посланице Римљанима“, „Тумачење посланица један и два Коринћанима“, „Тумачење посланица један и два Тимотеју, Титу и Филимону“, „Тумачење посланице Јеврејима“, „Тумачење Саборних посланица“ и „Господ Исус Христос као Цар у Старом и Новом Завјету“.

Имајући у виду богословско-научни и просвјетни рад митрополита Николаја, Наставно-научно вијеће Богословског факултета у Београду додијелило му је титулу почасног доктора богословских наука. Диплома му је уручена 30. јуна 1999. године на Богословском факултету у Београду.

У вријеме док је био митрополит, обновљено је више цркава порушених у посљедњем рату, а између осталог и зграда Митрополије у Сарајеву. Рукоположио је више свештеника које је поставио на парохије у ФБиХ, са жељом да се задржи преостали српски живаљ на тим просторима.

Био је члан Међурелигијског вијећа БиХ.