Фото: Б.Радоњић

Храм Свете Петке који се налази на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ данас је величанствено прославио крсну славу и заштитницу овог храма служењем Свете литургије, причешћем, ломљењем славског колача и литијом вјерника.

Преподобна мати Параскева – Света Петка била је велика угодница и подвижница божија, која се моли за православни народ пред Господом. Обраћајући се присутним вјерницима у бесједи, парох мокрањски протојереј Далибор Стакић истакао је да је ова светитељка сав свој живот, труд, памет, снагу и мисао посветила Богу.

Фото: Б.Радоњић

– Света Петка се спомиње ево и до данашњег дана као велика заштитница рода нашега и молитвеница пред престолом Господњим. Непрестано се моли за нас грешне, који иако признајући своју грешност не узносимо ни довољно молитве, ни довољно жртве, а ни себе да би примили милост Божију. Њеним заступништвом и молитвама Света Параскева непрекидно моли за нас грешне који окупљени на овом светом мјесту, упоређујемо њену жртву са жртвама оних чија тијела леже овдје око светог храма. Тијела леже али душе лебде, јер и они дадоше оно своје најважније а то је овоземаљски живот, нешто што човјек само мисли да је највриједније. Положили су свој живот за ближње, да би одрбранили своју нејач, земљу и отаџбину, да би одбранили јеванђење у коме стоји: „Ко положи живот свој за мене достојан је царства небеског, сједења са десне стране Бога Оца и на крају достојан је да га Господ прослави.“ Прослави онако како је прославио Свету Петку, као што је прославио ове наше јунаке чије душе данас заједно са нама у овом светом храму прослављају Свету Петку, њену част и славу, како на земљи тако и у царству небеском, горе гдје су свети и праведни. То ми сви морамо имати на уму, од Свете Петке, светих праведника, мученика и подвижника да они који прослављају Господа овдје на земљи свим срцем искрено, својом душом уз пост и молитву, да њих Господ прослави како на земљи тако још и више на небу. Нека нам је свима сретна и благословена слава, на здравље и спасење Света литургија и Свето причешће. Нека нас заступничким молитвама Свете Петке Параскеве погледа милостиви Господ, заштити нас и подари здравље и срећу – поручио је свештеник Стакић.

Фото: Б.Радоњић

Славски колач, жито и свијећу припремио је Ненад Томић из Подроманије са супругом Горданом, сином Николом и кћерком Николином.

– За мене и моју породицу је велика част што сам ове године кум славе Храма Свете Петке. Покушавам да нађем ријечи којима бих исказао како се осјећам, колико сам почаствован и поносан. Прије неколико година, кћерка ми је возарећи на посао у Сарајево имала саобраћајну незгоду, у којој је остала неповријеђена. Бог је чудотворан и ово кумство је само мали знак исказивања захвалности и поштовања Богу, Светој Петки и свим светитељима. Кад год сам у прилици одлазим у Цркву и та традиција ће се наставити – додао је Томић.

За наредну годину, кумство је преузео Новак Принцип из Сокоца.

Фото: Б.Радоњић

Након славског обреда и литије, испред Централног крста на „Малом Зејтинлику“ служен је парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије који су настрадали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Храм Свете Петке изграђен је 2013. године, а у простору око њега почива близу хиљаду српских војника. Мјесто је ходочашћа не само породица страдалих, већ и свих православних вјерника.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.