Предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце „Четири плус“ Републике Српске Миладин Готовац посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о статусу локалног Удружења „Мајка и дијете“ које броји вишечлане породице са троје и више дјеце.

На састанку су гости информисани о свим активностима које је соколачко удружење имало у протеклих десет година, а које су усмјерене на помоћ вишечланим породицама.

Да је Соколац једна од општина која је улагала у породицу и која може служити као примјер добре сарадње, рада и пронаталитетне политике, потврдио је Готовац новинарима, нагласивши да Удружење „Мајка и дијете“ дјелује у оквиру републичког удружења.

– Нажалост, у Сокоцу постоји технички проблем дјеловања овог удружења који се односи на то да је актуелном предсједнику истекао мандат и данас је договорено да се у наредне двије седмице сазове скупштина на којој ће бити изабрано ново руководство – најавио је Готовац.

Он је истакао да је начелника Бјелицу и сараднике упознао са оквирним приједлогом „Закона о мајци“ који треба да уђе у све породичне домове широм Републике Српске.

– Искрено се надам да ће у скорије вријеме „Закон о мајци“ угледати свјетлост дана и да ће проћи кроз филтер институција Републике Српске, почевши од Министарства породице, омладине и спорта гдје смо заиста много тога урадили, па преко Владе РС до Народне Скупштине РС. Право на тај закон оствариће свака мајка под условом да роди дијете, те да су мајка и дијете резиденти Републике Српске. То је једна дивна идеја, која уколико буде усвојена, биће искључиво пронаталитетна мјера – нагласио је Готовац.

Начелник Милован Бјелица подсјетио је да је Удружење „Мајка и дијете“ основано 2012. године и да је функционисало све до 2020. године, те да суграђани знају која је улога била тог удружења.

– Првенствено је то била помоћ за незапослене мајке, помоћ родитељима приликом куповине уџбеника и школског прибора, затим стамбено збрињавање вишечланих породица, запошљавање мајки које су родиле више дјеце, док се посебна пажња посветила запошљавању младих брачних парова. Удружење је унапређивано осам година, дошло је до застоја рада из мени неких непознатих разлога и могу рећи да је оно већ двије године у мировању. Током 2021. године, било је одобрено буџетом 50.000 КМ за рад овог удружења, које због ових околности нису могле бити утрошене по том питању. Из буџетских резерви, давања за невладин сектор и репрезентација помогао сам у рјешавању потреба вишечланих породица– казао је Бјелица и додао да је недавно исплаћено по 500 КМ за све мајке које су у овој години родиле дјецу на подручју општине Соколац.

Бјелица је истакао да је удружење организовало бројне акције када су у питању хуманитарни позиви породицама, те да се помоћ пружа и дјеци којој је потребна помоћ другог лица.

Он је изразио увјерење да ће „Закон о мајци“ подржати сви посланици у Народној Скупштини Републике Српске.

– Република Српска би са овим законом много добила и сигурно је да би се зауставило исељавање са ових простора, а охрабрило би младе родитеље за стварање бројнијег потомства. Опшштина Соколац безрезервно подржава све активности које води Удружење родитеља са четворо и више дјеце „Четири плус“ Републике Српске – закључио је Бјелица.

Позивају се све вишечлане породице са троје и више дјеце са подручја општине Соколац, да присуствују изборној Скупштини Удружења „Мајка и дијете“ која ће бити одржана 4. новембра у 18.00 часова у сали за сједнице Скупштине општине Соколац. Осим избора новог руковоства, присутнима ће бити детаљније представљен „Закон о мајци“ која је подржала и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Како је најављено, сједници ће присуствовати предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце „Четири плус“ Републике Српске Миладин Готовац, секретар овог удружења Жељко Нинковић, као и начелник општине Соколац Милован Бјелица.