У овој сезони, према извјештајима међународних организација, активност вируса грипа је почела да расте у појединим земљама.

На ово указују из Института за јавно здравство Српске, нагласивши да је у сезонама током пандемије интензитет вируса инфлуенце био на мањем нивоу, једним дијелом и због примјене епидемиолошких мјера.

– У зимском периоду, због већег боравка у затвореним просторијама може се очекивати, као и иначе, повећање броја свих респираторних инфекција. У ситуацији када епидемиолошке мјере нису присутне као раније, и вирус инфлуенце и вирус САРС-ЦоВ-2 се могу лакше пренијети – наглашава за Српскаинфо епидемиолог у ИЈЗ Српске др Јелена Ђаковић Девић.

Истовремена циркулација вируса инфлуенце и САРС-ЦоВ-2, истиче, повећава могућност озбиљније зимске сезоне респираторних вируса.

– У претходном периоду, због ниског интензитета вируса грипа и примјене епидемиолошких мјера, није забиљежен значајнији број особа са истовременом инфекцијом вирусом инфлуенце и вирусом САРС-ЦоВ-2. Са појавом и ширењем варијанти САРС-ЦоВ-2 које се брже преносе, те зависно од интензитета вируса инфлуенце, постоји могућност да ове сезоне ових истовремених инфекција буде више – истиче Девићева.

Према њеним ријечима, вакцинација је најбољи начин заштите од грипе и њених компликација – поручује др Девић.

Сезонски грип је акутна вирусна инфекција узрокована различитим сојевима вируса инфлуенце који циркулишу у свијету. Када неко преболи грип узрокован једним сојем вируса, тај имунитет му не пружа заштиту од другог типа вируса.

То је болест са кратком инкубацијом која представља вријеме од контакта са вирусом до појаве првих симптома болести, а то је од једног до три дана. Симптоми укључују изненадну појаву повишене температуре, кашаљ (обично сув), главобољу, болове у мишићима и зглобовима, тешку слабост, грлобољу и цурење из носа. Највећи ризик од компликација јавља се код дјеце млађе од пет година, старијих особа, трудница и особа са хроничним болестима, а најчешће су у респираторном систему (упале ува и синуса, упале плућа), али могу бити захваћени и сви други органски системи.