Фото: Бојан Д.Тошић

Општина Соколац са 2.000 КМ придружила се хуманитарној акцији „Обрадујмо вршњаке“, коју реализује Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији. Новчана средства прикупљају се и у ОШ „ Соколац“ до краја децембра односно завршетка поменуте акције.

Начелник општине Милован Бјелица казао је да Соколац годинама уназад пружа подршку српском народу на Косову и Метохији.

– Већ десет година активно сарађујемо са српским институцијама на Космету. Године 2013. потписали смо Повељу о братимљењу са општином Гораждевац, која припада Пећи, на југу Косова. Тада смо помогли изградњу дома здравља и набавку медицинске опреме. Такође, пружили смо допринос реконструкцији и обнови манастира Светих архангела у Призрену. Имао сам част и привилегију да три пута будем кум ктиторске славе Пећке патријаршије – Светог Арсенија Сремца, првог архиепископа послије Светог Саве. Ове године, у мјесецу новембру, опет ћу имати исту улогу – казао је он.

Бјелица је подсјетио да је из Сокоца више пута пружена помоћ Дневном центру за Удружење родитеља „Подржи ме“.

– Учињено је то лично, породично и институционално. Република Српска, кроз Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији, је кренула у један велики пројекат који подразумијева изградњу Дневног центра у Косовској Митровици, намијењен дјеци и младима са потешкоћама у развоју. Објекат је површине око 700 квадратних метара и капацитета 150 особа. Граде га искључиво становници Републике Српске, а посјетићу га и подржати приликом скоријег одласка на Космет – додаје начелник Бјелица.

Фото: Бојана Марковић

Општина Соколац је раније приступила пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“. Због пандемије одложен је боравак дјеце са Космета код њихових вршњака једне године, али ове 2022. породице из Сокоца исказале су гостопримство и љубав примивши око 50 дјеце у своје домове.

– У мјесецу јуну гости из Косова и Метохије боравили су код нас седам дана. Општина је обезбиједила смјештај и оброке за четири наставника и два возача те платила превоз око 5.000 КМ. Дјецу смо почастили тренеркама и патикама, а да не говорим да су им породице код којих су боравили, куповали разне поклоне и сигуран сам да су кућама отишли пуних торби. За њих је то заиста велика ствар, а за нас није велико оптерећење, премда смо и ми у незавидној финансијској ситуацији. Сљедеће године ћемо се опет пријавити да угостимо групу дјеце са пратњом – поручио је начелниик Сокоца.

Хуманитарну акцију Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији „Обрадујмо вршњаке“ подржало је двадесет основних и средњих школа Републике Српске, а подршку је пружило Министарство просвјете и културе Републике Српске. Акција траје до 31. децембра ове године.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.