Фото: Б.Радоњић

У електродистрибутивну мрежу на подручју општине Соколац у посљедње двије године уложено је више од 1.200.000 КМ, док се и даље изводе континуирани радови на терену, потврдио је за „Инфо центар“ управник Теренске јединице Соколац „Електродистрибуције“ а.д. Пале Срђан Кнежевић.

Ради се на реализацији пројеката који су започети почетком ове године, конкретно актуелна је реконструкција дијела далековода Каљина, од села Цврчићи до села Баре и Врховине. Према Кнежевићевим ријечима то је вишегодишњи горући проблем који ће бити ријешен у наредних петнаест дана.

– Реконструкција подразумијева замјену дотрајалих стубова, прокрес трасе далековода, а оно што је још интересантно јесте да радимо на уградњи даљинских растављача склопки. То су растављачи који су на даљински погон и њиховом уградњом омогућићемо лакшу контролу и проналажење кварова, а самим тим доћи ће до скраћења безнапонског стања на тим дијеловима далековода. Ријеч је о преко 20 км трасе далековода Каљина, чија је дужина 117 км и најдужи је у читавом систему електропривреде Републике Српске. У прошлој години урађено је преко 40 км овог далековода и остаје нам за сљедећу календарску годину дио према Ишерић брду, како би комплетан далековод био у добром стању – појаснио је Кнежевић.

Током љетног периода завршени су радови на измјештању 35 киловолтног далековода Соколац – Пале, кроз насеље Брезијак. Кнежевић је навео да је и ту постојао проблем више година, који је ријешен уз сагласност власника парцела, којима је посебно захвалио на сарадњи.

– У току је извођење радова на модернизацији и поправљању напонске мреже Горњи Балтићи. Осим што ћемо поправити напонске прилике, биће изграђена расвјета по нашим стубовима, јер то насеље има велики број становника, првенствено дјеце и то је од посебног значаја за њих – нагласио је он.

Кнежевић је додао да се сви радови изводе према годишњем плану и програму, те да је потребна још једна година дана да би се санирали далеководи на подручју општине Соколац, како би грађани имали уредно напајање електричном енергијом.

– Уколико временски услови дозволе, мислимо да ћемо до краја календарске године комплетно градско насеље пребацити, како не би били повезани са селима, што значи да ће цијели град бити константно напојен електричном енергијом – навео је Кнежевић.

Према његовим ријечима, почели су радови на изградњи нове трафо станице на Равној Романији, тзв. трафо станица Црвене Стијене – Романија 5.

– То је трафо станица 35/04 kW, а ради се и на проширивању нисконапонске мреже јер влада велико интересовање за изградњу викендица. Познато је да се на Романији граде четири нова викенд насеља, тако да и ми у свему томе морамо дати своју подршку и омогућити свима уредан прикључак електричне енергије – казао је он.

Када је у питању изградња ски-лифта на узвишењу Пуховац, Кнежевић је истакао да је завршена трафо станица која је у погону као и прикључни вод, те да је и то један вид доприноса становницима општине Соколац.

Кнежевић је подсјетио да је почетком године вршена реконструкција дијела далековода Унис, са кога се напаја индустријска зона Подроманија и више села. Остао је неурађен један мали дио према селу Озерковићи и на прољеће ће то бити једна од првих инвестиција. Неопходно је да се уради један дио далековода према Соколовићима и један дио далековода Ново село.

– Сматрам да се до краја наредне календарске године све може урадити, поготово са снагама којима сада располажемо. Нагласио бих да од свега наведеног ништа не би било могуће да нема позитивног пословања управе предузећа и тиме се ствара могућност инвестирања у општину Соколац – појаснио је Кнежевић.

Он је указао на добру сарадњу са ауто-парком предузећа од којих имају подршку у механизацији, без које не би могли ништа урадити, а која мијења велики број људи.

За све наше потребе имамо разумијевање руководства ауто-парка, тако да су нам увијек доступни ровокопачи, трактори, камиони и дизалице – додао је он.

Теренска јединица Соколац „Електродистрибуције“ а.д. Пале запошљава 24 радника, од чега је чак 16 теренских и 8 канцеларијских радника, који у потпуности дају свој допринос. Кнежевић је са поносом истакао да је у посљедње двије године дошло два пута до повећања плата радницима, што представља додатни стимуланс и мотивацију за још успјешнији и одговорнији рад.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.