Народна библиотека Соколац прикључила се обиљежавању „Недјеље дјетета“ и у сарадњи са Основном школом „Соколац“ организовала креативну радионицу за ученике шестог разреда. Ђаци су, уз смјернице наставника ликовне културе Младена Ћајића, израђивали радове на тему „Јесен“. По завршетку радионице изабрана су два најбоља рада, аутора Вање Плакаловић и Сергеја Дурића.

Према ријечима директорице соколачке библиотеке Божице Јанковић, ови ученици награђени су поклон књигама.

– Одлучили смо да наградимо једног дјечака и једну дјевојчицу. За радионицу смо дјеци обезбиједнили ликовни прибор и материјал са јесењим мотивима. У складу са годишним добом изабрали смо тему радионице, а с обзиром на то да је једно од најважнијих права дјетета слободно изражавање, сматрали смо да је ликовно стваралаштво један од начина њиховог слободног изражавања – казала је директорица Јанковић.

Награђена ученица Вања Плакаловић истакла је задовољство због награде која јој је припала.

Одлучила сам да од јесењег лишћа направим лептира. Радионица је веома занимљиво осмишљена, а у Народној библиотеке Соколац дочекали су нас јако љубазно са разноврсним материјалом за издраду радова и слаткишима – рекла нам је једанаестогодишња Вања.

Њен друг из разреда Урош Маринковић пренио нам је утиске са радионице.

– У библиотеци ми је данас било прелијепо, а посебно амбијент у којем смо се дружили и дочек уз слаткише. Ово је баш занимљив начин да обиљежимо „Недјељу дјетета“ и изразимо нашу слободу – додао је Урош.

Сваке године, у првој седмици октобра, широм свијета обиљежава се „Недјеља дјетета“, како би нас подсјетила на основна дјечија права.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.