У саобраћајним несрећама у Републици Српској прошле године погинула је 101 особа док је у броју смртно страдалих лица учешће младих око 30 одсто- рекао је представник Агенције за безбједност младих у саобраћају Никола Торбица.

Он је данас заједно са предјседником Удружења жртава саобраћајних незгода „Степ“ из Бањалуке Дејаном Трнинићем одржао предавња „Млади возачи и алкохол“ за 160 ученика у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац у оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“.

• Реализујемо пројекат из два дијела којим желимо обухватити што већи број ученика који су ускоро будући возачи. На почетку је замишљена прича о основним елементима безбједности док се други дио односи на личну причу особа које су страдале у саобраћајним незгодама са трајним животним посљедицама. Наш основни циљ је да допремо до што већег броја матураната који би чули наше предавање и усвојили правила понашања у соабраћају- рекао је Торбица и додао да годишње у Републици Српској има око 10.000 матураната и да се мора допријети до 70 одсто једне генерације да би се усвојила порука.

Он је појаснио да ове године планирају посјетити укупно 20 јединица локалне самоуправе све у циљу образовања ученика који ће поштовати правила безбједности саобраћаја.

Предавач на пројекту Дејан Трнинић, који је и директор Удружења „Степ“ рекао је да млади, будући возачи, треба да схвате да је везивање појаса, некориштење алкохола и мобилног телефона током вожње нарочито важно за њихову личну безбједност.

– Кроз своју личну причу и овај пројекат желим да укажем на узрок смрти младих од 16 до 30 година као број један у свијету- посљедица саобраћајних незгода. Млади возачи морају преузети одговорност у саобраћају како би прво заштитили себе а самим тим и друге учеснике у саобраћају, како моја прича не би постала њихова прича- поручио је Трнинић који је са 19 година као млади возач од посљедица саобраћајне незгоде задобио тешке повреде и стекао трајни инвалидитет.

Према ријечима директора СШЦ “Василије Осторшки“ Дејана Боровчанина, на предавањима је учествовало преко 160 ученика трећих и четвртих разреда средње школе.

Наша школа је прошле године самоиницијативно провела пројекат „Не брже од живота“ тако да се ово данашње предавање само надовезује и надам се да ће дати резултате- јер човјек је зрео тек онда када је свјестан својих посљедица. Надамо се да ћемо на овај начин приближити озбиљност проблема данашњице и да ће наши ђаци почети да размишљају озбиљније на ову тему- навео је Боровчанин.

Општина Соколац је једна од 20 јединица локалне самоуправе која је подржала кампању коју организује Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто мото савез Републике Српске.