Буџетски приходи Републике Српске у првој половини године мањи су за два одсто у односу на ребаланс и износе око 1,79 милијарди конвертибилних марака.

Информацију о мањим приходима у односу на план саопштила је Влада Републике Српске, која је на посљедњој сједници усвојила Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за прво полугодиште ове године.

– Приходи од директних пореза износе 879,3 милиона КМ и виши су за пет одсто у односу на ребаланс, док су индиректни порези 781,1 милион КМ, што је за седам одсто мање у односу на планирани ребаланс – кажу у Влади РС.

Расходи и издаци планирани буџетом у првој половини године исказани су у износу од око 1,94 милијарди конвертибилних марака, што је за 11 одсто мање у односу на ребаланс.

Истовремено, примици од задуживања у првом полугодишту ове године износе од 158,7 милиона КМ.

– Ино-дуг је у првој половини 2022. године редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 129 милиона марака. Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга, а из редовних буџетских средстава издвојено је 170,8 милиона КМ – наводе у Влади РС.

Расходи и издаци који се односе на пројекте који се финансирају из Програма јавних улагања Републике Српске за финансирање из буџета у 2022. години, у првој половини 2022. године износе од 76,2 милиона КМ.

По посљедњим коначним подацима Министарства финансија РС, стање укупног дуга Републике Српске износи готово 6,1 милијарди КМ. Спољни дуг је око 4,1 милијарди КМ, а унутрашњи око 1,9 милијарди КМ.