Два главна мађарска метеоролога мораће да траже нови посао, након што су добили отказе због погрешне прогнозе времена која је изазвала бурне реакције политичара.

Мађарске власти планирале су „највећи ватромет у Европи“ прошле суботе како би прославиле национални празник Дан Светог Стефана.

Око 40.000 пиротехничких предмета било је спремно за лансирање са 240 тачака на дужини од пет километара уз Дунав у центру Будимпеште. Планирано је да ватромет прати два милиона људи.

Седам сати пре заказаног почетка, манифестација је отказана због најављених екстремних временских услова.

Небо је, међутим, остало мирно, што је изазвало бес политичара и отпуштање два челна човека Националног хидрометеоролошког завода.

Кишни облаци, на које су метеоролози упозорили, променили су правац и, уместо централних делова и главног града, киша је пала на истоку земље.

Хидрометеоролошки завод поставио је извињење на својој Фејсбук страници у недељу, објашњавајући да се обистинио сценарио ком су давали најмање шансе, као и да у прогнозирању временских прилика увек постоји доза несигурности.

Извињење очигледно није било довољно, пошто је у понедељак министар сменио шефа метеоролошког завода и његовог заменика.