Обиљежено 20 година од освећења манастира Соколица: Духовно-културни програм „Теби горо Романијо“ (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом служио је јуче Свету архијерејску литургију поводом 20 година од освећења манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији. Након тога, услиједила је свечана литија око храма, као и пригодан духовно-културни програм „Теби горо Романијо“.

Фото: Бојан Д.Тошић

Настојатељ манастира Соколица архимандрит Андреј поздавио је присутне.

-Данас се навршило 20 година од васпостављања овог дивног нашег манастира Светог Георгија – Соколице. Након неколико кишних и прохладних дана, Господ је створио дан да се радујемо и веселимо у њему. Хвала нашем високопреосвећеном митрополиту који је увијек овдје са нама и који је служио дивну божанску литургију са браћом свештеницима. Помолили смо се Господу Богу за покој душа наших војника и војсковођа, али и покој душа оних који су се несебично давали свих ових 20 година, па и много прије, за васпостављање овог манастира. Нека Господ њихове душе прими тамо гдје душе праведника почивају, а нас да Свети Георгије благослови да се и сљедећих година у здрављу и радости Божијој виђамо на многаја љета – поручио је архимандрит Андреј.

Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да је ово велики дан за нашу локалну заједницу и Романију.

-Његово високопреосвештенство блаженопочивши митрополит дабробосански Николај је уз благослов Светог Синода и тадашњег патријарха Павла прогласио овај храм манастиром, након чега су на зидовима манастира исписана имена погинулих бораца који су своје животе положили за одбрану српског народа, Републике Српске и њено међународно право. Радује ме што је данас овдје присутно јединство; ту су представници различитих положаја у друштву, политичких партија, а примјетна је генерацијска различитост. У годинама иза нас, имали смо част и задовољство да угостимо преко 40 епископа и митрополита Српске православне цркве на нашим просторима. Ово свето мјесто нас опомиње да чувамо и не угрозимо Републику Српску – навео је начелник Бјелица и додао да манастир Соколицу из дана у дан посјећује све више људи.

Фото: Бојан Д.Тошић

-Ових дана завршена је замјена столарије, а планирано је да се уради гријање, загради порта и изгради додатни конак. Манастир Соколица уз Војничко спомен гробље „Мали Зјетинлик“ или „Нови Зејтинлик“ је печат Српске – казао је он.

Обиљежавању 20 година од освећења манастира присуствовале су бројне званице из духовног, политичког, привредног живота, припадници борачких организација, породице погинулих бораца, несталих лица, ратни војни инвалиди, представници удружења, међународних установа. Међу гостима је био и начелник општине Пале Бошко Југовић.

-Ово је посебан дан не само за Сарајевско – романијску регију, већ читаву Републику Српску, стога општина Пале и са мном као начелником има обавезу да овај дан обиљежава. Сва имена бораца исписана на зидовима храма нас на то обавезују и баш као што је митрополит рекао они су своје живота дали за спас човјечанства. Видимо шта се све дешава и какве су се негативне ствари наднијеле над човјечанством, зато морамо са сензибилитетом и одговорношћу водити рачуна о српству и очувању Републике Српске. Најмање што можемо урадити је да се овјде окупимо и са посебном пажњом обиљежимо овај дан – рекао је начелник Пала Бошко Југовић.

Фото: Бојан Д.Тошић

Поводом обиљежавања поменутог јубилеја, Јавна установа за културу „Перо Косорић“ Соколац је по 25. пут организовала духовно – културну манифестацију „Госпојинских вечери културе“. Директорица установе Душка Лукић подсјетила је да је и овогодишњи богат културно – умјетнички програм по традицији назван „Теби горо Романијо“.

Фото: Ј.Реновица

-У програму су учествовали: млади пјесник Ђорђе Ковачевић, изворне групе „Завичај“ и „Гласинац – Томислав Боровина“ из Сокца, потом Етно група „Црвен цвијет“ из Трнова те КУД „Свети Пантелејмон“ из Хан Пијеска. Такође, посјетиоци су могли да уживају уз звуке гусала а учесник програма је био Петроније Чолаковић, члан Гусларског друштва „Романија“ из Сокоца. Организована је и презентација традиционалних јела сарајевско-романијског и гласиначког краја, изложба ручне радиности чланица Удружења „Аурора“ и „Соколице“ из Сокоца те презентација љекобиља и произвда од меда. Своје презентације приказали су и Туристичка организација Соколац, ЈЗУ Специјална болница за психијатрију, као и Завод за форензичку психијатрију у којима дјелују радно-окупационе терапије. Представљена је изложба фотографија „Гдје ја стадох, ти продужи“ аутора Марка Радовића из Београда, који се истраживањем о народним ношњама и обичајима на својеврстан начин враћа корјенима и чува традицију својих предака са ових простора – додала је директорица Лукић.

Александар Крајишник „Хајдук Романије“ за 2022.годину

Након програма, по први пут на Романији организовано је спортско такмичење „романијски вишебој“ за титулу „Хајдук Романије“. Појединачно такмичење осмишљено је у пет дисциплина: ваздушна пушка, скок удаљ и скок увис, навлачење клипа, као и бацање камена.

Фото: Бојан Д.Тошић

Побједнику Александру Крајишнику припала је новчана награда од 500 КМ, кубура и сликање на Црвеним стијенама. Титула ће важити годину дана до наредне манифестације „Теби горо Романијо“.