Принцес крофне су француска посластица која је временом почела да се прави у цијелом свијету, а позната је и под називом профитероле. Основу овог слаткиша чине пуфнице од куваног тијеста, пуњене различитим надјевом или преливене неким финим сосом, док су одозго посуте шећером у праху. Принцес крофне су аристократија међу колачима, али их се ријетко ко усуђује правити. Оне нису баук, траже само мало пажње приликом мјерења састојака, и уколико будете пратили рецепт, показаће вам се у свом пуном сјају.

За припрему принцес крофни потребно је:

За тијесто:

250 мл јаја
250 мл воде
125 мл уља
150 г брашна
прстохват соли
3 кашичице шећера

За фил:

1 л млијека
250 г шећера
3 кесице ванилин шећера
1 јаје
5 жуманаца
150 г густина
125 г путера
мало прах шећера за посипање

Припрема:

Прво се припреми фил тако што се пет жуманаца и једно цијело јаје лагано размути у већој шерпи, додати 100 мл млијека и промијешати. У то лагано умијешати 150 г густина, да добијете смјесу без грудвица. Преосталих 900 мл млијека скувати у другој шерпи са шећером и ванилин шећером па кад прокључа нагло сипати врело млијеко у прву шерпу, у којој смо размутили јаја и густин. Смјеса ће највјероватније одмах кренути да се стеже, зато треба интензивно мијешати или мутити миксером на искљученој рингли још два-три минута док се не згусне уједначено. Покрити пластичном фолијом и оставити да се охлади. У смјесу која се охладила на собној температури додати омекшали путер и заједно умутити миксером да се добије гладак фил.

Тијесто припремати тако што се измјери 250 мл јаја. У шерпу сипати воду, додати уље, со и шећер и ставити да прокључа. Измаћи са рингле па додати брашно и варјачом измијешати да се добије густо и глатко тијесто. Оставити да се тијесто прохлади неколико минута, а затим додавати јаја 2–3 пута, сипајући из мјерице и мијешајући послије сваког додавања, док смјеса не постане хомогена.

Укључити рерну на 200°Ц. На плеху обложеном пек-папиром правити крофнице пречника 5 цм. Врхове тијеста спустити тако што ћете их лагано притиснути влажном кашичицом да крофнице не би загорјеле. Крофне пећи на 200°Ц око 35–40 минута, зависно од рерне. Не отварати рерну током печења.

Охлађене крофне пресјећи на пола, филовати кремом, а по жељи преко фила ставити слој слатке павлаке. Поклопити горњом половином крофне. Посути крофне шећером у праху. У крофне још можете додати нутелу, чоколаду, печене љешнике, слатко, џем или воће. Чувати их у фрижидеру, покривене.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.