„Сачијада-Романија 2022“- Побједник екипа „Деветак“ (ВИДЕО)

0

Побједник друге по реду гастро-манифестације „Сачијада-Романија 2022“, која је јуче одржана у локалном излетишту Брезјак је екипа „Деветак“, друго мјесто припало је екипи „Дебели гурмани“, док су трећепласирани били такмичари екипе „Гастро умјетници“.

Ове године манифестација је окупила 49 такмичарских екипа које су дошле из Новог Горажда, Рогатице, Пала, Источног Сарајева, Бијељине те наше локалне заједнице. Организатор „Сачијаде-Романија 2022“ и ове године је Омладинска организација Соколац. Предсједник Ања Крсмановић нам је рекла да је укупан наградни фонд овогодишње, друге по реду „Сачијаде“ био 2.000 КМ те је додјељено више различитих награда.

– У самој организацији учествовало је преко 50 омладинаца и омладинки и то је најљепши дио приче, што дјеца хоће да учесвују и волонтирају – истакла је она те поручила да је ове године организована и томбола, традиционалне игре овог краја, као и оне прилагођене и млађим учесницима.

– Главна награда је 500 КМ, друга велики сач и трећеласираним иде мали сач. За разлику од прошле, ове имамо укупно 17 награда, поред главне додијелили смо и три награде стручног жирија, затим три награде Омладинске организације, гдје су наши омладинци оцјењивали понашање, кративност и такмичарски дух. Ту су гласови публике, појединачне награде, за најмлађе, најстарије те највеселије екипе. Желим да кажем да је наша основна порука да се нешто лијепо дешава и да промовишемо нашу општину Соколац и младе који могу и хоће да се окупљају јер смо на крају сви жељни дружења – рекла је Крсмановић.

Капитен екипе „Полицијска станица Соколац“ Давор Бјелица похвалио је манифестацију на којој учествују по први пут.

– Наша екипа броји 30 учесника, поред сача ту су и специјалитети романијског платоа, јагње, роштиљ а прије свега добро дружење.

Из Хан Пијеска дошао је и Никола Цвијетић са својом екипом, који је рекао да је његов пријатељ Љубомир Пушоња задужен за тајну специјалитета.

Фото: Бојан Д.Тошић

Посебан назив екипе, која је уједно била и најбројнија на овој манифестацији је „Скупо прасе“ из Сокоца. Такмичаре је представио Новица Мијатовић, који иако није открио тајну сача медијима поручио да је главна порука окупљање и дружба док је награда у другом плану.

Поред припремања јела под сачем организован је културно-забавни програм, кроз пјесму и игру представио се КУД „Свети Пантелејмон“ из Хан Пијеска, док посебну захвалност организатори дугују спонзорима: Општини Соколац, Граду Источно Сарајево, Сарајевској пивари као и привредницима и пријатељима са подручја ове локалне заједнице који су подржали Сачијаду-Романија 2022.