Закупац „Нове Романије“ Соколац, фирма “Хамдо груп”, жестоко је реаговала на информацију о дуговању 800.000 марака за порезе и доприносе радницима, тврдећи да су оклеветани и да им је то оставило негативне економске посљедице које ће тек бити познате, иако је позадина још гора, јер по овом основу дугују 887.771 марака.

Они су у, како су га назвали, демантију порталу КАПИТАЛ за пренесену вијест из другог медија, а који су послали и начелнику општине Соколац Миловану Цицку Бјелици, због његове изјаве, изнијели да је оснивач друштва претрпио душевне болове чија је вриједност 3.000 марака.

Толико, наиме, се у овом допису захтијева да плати КАПИТАЛ, али и свако ко је ову информацију објавио у року од 24 сата, под пријетњом тужбе, чак и прије него што се правним путем утврди да је постојала клевета.

“О висини материјалне штете ћемо вас обавијестити након што се иста у цјелости манифестује”, навели су у свом захтјеву, али нам нису објаснили ко ће бити тај ко ће ту материјалну штету да утврди.

Укратко, имају три захтјева, да им се одмах објави деманти, да „не дугују 800.000 КМ пореза и доприноса“, да им се КАПИТАЛ јавно извини и да им одмах уплати 3.000 КМ.

Сраман покушај притиска и заташкавања

Све ово био је повод да детаљно испитамо да ли је “Хамдо груп”, који је закупац “Нове Романије”, чије је обавезе преузео, дужан и колико Пореској управи Републике Српске, али и Управи за индиректно опорезивање БиХ, кад већ причамо о порезима.

Информације које смо добили показују да је ситуација у овом предузећу још гора, а дугови виши него што је и Бјелица знао, јер укупно износе 887.771 марака.

“Укупан дуг пореског обвезника „Хамдо груп“ износи 789.300 КМ, те је за овог пореског обвезника покренут поступак принудне наплате и блокиран му је жиро рачун. Покренут је и извршни поступак. “Нова Романија” дугује 98.471 КМ, те је за овог пореског обвезника покренут поступак принудне наплате и блокиран жиро рачун, а покренут је и извршни поступак”, рекли су нам у Пореској управи Српске.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ су нам рекли да је дуг на данашњи дан по основу ПДВ-а пореског обвезника “Хамдо Груп” 4.869 КМ и то о основу аутоматског разреза пореске обавезе за пореске периоде 2108 и 2109, накнадни терет принуде и камата.

“Дуг пореског обвезника “Нова Романија” износи укупно 75.359,89 КМ”, рекли су у УИО БиХ.

Дакле, укупна дуговања ових привредних субјеката су 968.000 марака за порезе и доприносе, те индиректне порезе.

Бјелица каже да је и он шокиран јер је добио исту опомену и деманти, као и захтјев за обештећење у износу од 3.000 марака.

“Не могу да вјерујем шта видим и читам. Пореска управа у Источном Сарајеву била је веома толерантна према “Хамдо груп” јер су жељели да се некако настави са радом и да радници добију плате. Дали су им и репрограм, па ни то нису плаћали. Када су почињали, обећали су да ће запослити раднике и преузети обавезе “Нове Романије” према Републици и радницима. Једно вријеме су поштовали све, радници су били презадовољни, а када су се инвеститори посвађали, све је стало”, рекао је Бјелица.

Он каже да је имовина “Нове Романије” велика, да је у њеном власништву око 200.000 метара квадратних земљишта и око 40.000 квадрата под објектима.

“У посљедње двије године радници су отпуштани, послати су на чекања, производња је стала, а он је почео да замајава и раднике и јавност. „Хамдо“ не плаћа ни раднике нити измирује обавезе према држави, може да прича шта год хоће”, тврди Бјелица.

Зато је општина, каже он, тражила да се раскине уговор са “Хамдо груп” и да се на том мјесту формира пословна зона која би се давала у закуп заинтересованим привредницима.

Спорни текст објављен је на Срни 28. маја под насловом “Бјелица: Ријешити статус “Нове Романије” у којем је Бјелица рекао да је “локална управа, у сарадњи са вишим нивоима власти, ушла у рјешавање статуса “Нове Романије” преиспитивањем новог уговора о закупу круга ове дрвне индустрије са једним од катарских инвеститора.

Бјелица је рекао да, према његовим сазнањима, фирма “Хамдо груп” закупац дијела производног простора ове дрвне индустрије, није измирила скоро 800.000 КМ обавеза према радницима за доприносе и порезе и да је Пореска управа Републике Српске блокирала имовину те фирме.”