Фото: Ј.Ћајић

На 4.ванредној сједници Скупштине општине Соколац, данас су се нашли Приједлог одлуке о именовању замјенског члана Општинске изборне комисије и Приједлог одлуке о именовању замјенског предсједника Општинске изборне комисије. Овим одлукама, већином гласова одборника, за замјенског члана изабран је Мирко Вуковић, а за замјенског предсједника именован је Драган Башевић.

Ово питање се поново нашло пред локалним парламентом, из разлога што Централна изборна комисија БиХ није дала сагласност на Одлуку о именовању члана Општинске изборне комисије Соколац – Јелене Ђурковић, са образложењем да није испоштована одредба Изборног закона, која се односи на састав изборне комисије, а који треба да је мултиетничан на начин да одржава заступљеност конститутивних народа, укључујући и остале. Замјенски мандати ће трајати до избора новог предсједника односно члана на основу јавног конкурса.

Начелник општине Милован Бјелица је предложио да се на дневни ред уврсти разматрање задуживања Општине емисијом обвезница, чиме би се отплатио кредитни дуг Новој банци и обавезе према добављачима, као и Пореској управи, у износу од око 2.770.000 КМ. Како је објаснио додатно задужење би било око 770.000 марака, а износ од 2.000.000 би ишао за дуг поменутој банци.

– Приликом посјете Сокоцу и у разговору о стању у општини, министар финансија Зора Видовић ми је предложила да се обратим Министарству финансија о уласку у емисију обвезница. Сигуран сам да никоме није до новог задужења, али у овом тренутнку имамо отворене разговоре са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем у вези са куповином Аутобуске станице Соколац. Такође, актуелан је пројекат изградње постројења за пречишћавање воде за пиће са Чешком развојном агенцијом, гдје општина учествује са 30 одсто – додао је Бјелица.

Скупштинска већина није подржала допуну дневног реда овом тачком, а шеф Клуба СНСД-а Ђорђе Радић истакао је да неће гласати за додатно задужење.

– Наша политичка партија подржала је усвајање буџета општине ради подршке у виду подстицаја произвођачима млијека. Подржаћемо сваку могућу ставку која може да донесе добробит било које врсте за наше суграђане, што не мислим да се може учинити додатним задужењима. Ово су ствари које се понављају из године у годину и из мандата у мандат затварамо старе кредите. Остаћемо принципијелни док не добијемо јасно објашњење шта нека одлука доноси добро становницима – поручио је Радић.

Након краће дискусије, начелник Бјелица је повукао приједлог да се ово питање уврсти на данашњи дневни ред и истакао да ће оно остати за неке наредне разговоре.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име