Соколачка основна школа и Гимназија дале су врсне ученике, будуће истакнуте  професоре. Један од њих је Миломир Грајић, рођени Сокочанин, који је послије школовања у родном мјесту наставио да се образује на Природно-математичком факултету у Сарајеву, гдје је завршио студије математике. Био је један од најуспјешнијих професора математике са соколачке општине.

Просвјетарски рад почео је 1973. године у Гимназији „Слободан Принцип Сељо“ у Сокоцу, гдје је оставио дубок траг, као педагог који је на јединствен начин учио средњошколце да рјешавају компликоване математичке операције. Својим предавањима, као врстан педагог, показао је да математика није баук. Као мало који професор, знао је пренијети своје знање на ученике, ослободивши их страха од математике.

На предавањима је професор Миломир Грајић улагао енергију да ученике убиједи да математика није само предмет, већ дисциплина која прожима свачији живот, оно са чиме се суочавају сваки дан. Језиком математике говоре све природне науке и њено познавање значајно је за све оне који се баве проучавањем природе, њеним законима и појавама.

Миломир Грајић био је један од првих соколачких гимназијалаца који је одлучио да студира математику и школује се за просвјетног радника у времену када су овој средњошколској установи математику предавали професори из других средина.

Миломир Грајић није био само истакнути просвјетни радник, већ и угледни борац за стварање и очување Републике Српске. Од почетка рата (1992) активно се укључио у борбу за одбрану српског народа. Као резервни официр Југословенске народне армије (ЈНА), врло брзо је постављен за начелника артиљерије у Првој романијској пјешадијској бригади. Касније је привремено обављао дужност предсједника Извршног одбора општине Соколац. У тој се улози одлично сналазио као смирен и студиозан говорник који је проблем сагледавао из свих углова и настојао да увијек предложи најбоље рјешење.

Био је брижан пријатељ и херојски се борио у животу. Био је особа великог срца јер је знао вољети, давати и опраштати. Био је и остаће узор свима нама. Ријеч хвала је мало наспрам оног што ми дугујемо њему и његовим дјелима. Постоји нешто што никад умријети неће, а то је љубав, понос и сјећање на њега!

Миломир Грајић преминуо је 18.јануара 2016.године од посљедица срчаног удара, у 67-мој години живота.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име