Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је на Равној Романији да је 16. јуна верификована величанствена побједа српске војске и српског народа на Сарајевско-романијској регији, као симбол свих датума у одбрани ове регије и свих 35 непријатељских офанзива које су успјешно одбијене.

Обраћајући се окупљенима у порти Манастира Светог Георгија, Бјелица је поздравио предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић у име народа Сарајевско-романијске регије и своје лично име, те нагласио да им је учинила велику част и задовољство што је данас на Романији заједно са њима.

Бјелица је рекао да овај манастир, на чијим зидовима су уклесана имена више од 4.000 српских хероја, свједочи о жртви поднесеној за одбрану ових простора, те да ће ова имена умјесто фресака стално подсјећати на жртву, херојство и цијену слободе.

Према његовим ријечима, Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске био је носилац одбране и отпора, а његови припадници су током цијелог рата одбијали многобројне офанзиве непријатеља.

Бјелица је подсјетио да се народ Романије рано организовао да би спријечио оно што се дешавало у два свјетска рата, када је само у Старом Броду на Дрини и у Милошевићима страдало око 6.000 жртава, међу којима са подручја општине Соколац 2.500 људи.

Фото: Бојан Д.Тошић

Он је указао да су Срби из Сарајева и околине након потписивања Дејтонског мировног споразума морали да крену са својих огњишта и своју територију предају онима који је нису могли војнички узети.

– Срби су оставили своја имања, али су понијели посмртне остатке својих најмилијих који су уградили своје животе у темеље Републике Српске – нагласио је Бјелица.

Он је рекао да су Српска и њене институције данас на великом искушењу и да сви морају дати додатни допринос да се Република очува.

– Данас, када се сјећамо херојства и палимо свијеће за наше погинуле јунаке, поменули смо и запалили свијеће и за њихове живе другове, за дјецу и унуке и једних и других, на многаја љета и на спасење – поручио је Бјелица.

На Сокоцу и Равној Романији данас је обиљежена херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца.