Фото: Ј.Маринковић

Актив жена и младих Општинског одбора Уједињене Српске у Сокоцу, организовао је данас акцију прикупљања књига за Народну библиотеку Соколац, а прикупљено је 170 разноврсних наслова. Основни смисао ове иницијативе је богаћење фонда ове установе.

Директорица Народне библиотеке Божица Јанковић истакла је да ће свака књига наћи пут до свог читаоца.

– Има дјечијих књига, белетристике, класика, различитих жанрова који су увијек тражени. Посебно се захваљујемо руководству Специјалне болнице за психијатрију на донацији три богате енциклопедије. Библиотеци највише недостаје стручна литература, коју траже студенти и ђаци. Стога настојимо на обогатимо тај фонд. До сада нисмо имали сличних акција, али надам се да ће ова данашња бити мотив суграђанима да сваку књигу која им служи за украс на полици, поклоне библиотеци. Захваљујем се организаторима и свим грађанима, који су подржали ову лијепу причу – поручила је директорица Јанковић.

Ђорђе Рајић је истакао да овакве акције можда нису толико популарне у данашње вријеме, али да се млади активисти Уједињене Српске настоје бавити правим вриједностима.

– Књига има универзалну вриједност и какво год модерно доба дође, она не може опасти. Истина је да је промијенила свој облик и форму, није више само у питању штампано издање, већ дигитални облик или аудио књиге, које су све више популарне и приступачније младима. Књига и писана ријеч, без обзира ког жанра и како се ми односили према њој, увијек ће вриједити. Колико имамо информација, читалаца у нашој библиотеци има и, Богу хвала, увијек ће их бити – поручио је Рајић.

Он је подсјетио суграђане да су, поред данашње акције, врата библиотеке увијек отворена и да ће свака поклоњена књига њеним читаоцима добро доћи.