Димитрије Давидовић, Лаза Костић и Милош Црњански трасирали су пут у развоју српског новинарства из чије историје много могу да науче и савремени журналисти, рекао је професор на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду Владимир Баровић.

Баровић је рекао Срни да је свако од њих оставио великог трага у историји српског новинарства, али да су веома значајани и као књижевници.

„Мора се мало знати и нешто из прошлости нашег новинарства и медија. Наше новинарство се јако борило и за национална и грађанска права, па ако хоћете и против цензуре која је постојала“, истакао је Баровић.

Он је навео да је најзначајнија улога Димитрија Давидовића јер је основао и направио прве српске новине „Новине сербске“ у Бечу 1813. године и покренуо прве новине у Србији 1834. које су изашле у Крагујевцу, што сматра да је било епохално.

Баровић је истакао да је Давидовићев значај ту огроман, али и у томе што је био уставописац, дипломата и лични секретар кнеза Милоша Обреновића.

За Лазу Костића, каже, да је био веома као значајан ратни дописник и као први предсједник Српског новинарског друштва изабран 1881. године, интересантан и као главни уредник „Српске независности“ и „Гласа Црногорца“, али и дописник неких од најзначајнијих европских новина оног времена.

Према ријечима Баровића, Милош Црњански је био веома значајан као путописац, ратни извјештач, дописник из Берлина и из Рима.

Баровић је 10.јуна одржао предавање у Дому културе на Хан Пијеску, те је нагласио да је пријатно изненађен публиком која је дошла упркос лошем времену и била веома заинтересована за тему „Велике личности српског новинарства“.

Он сматра битном глад за културом и жељу да се нешто ново научи, а да је његов утисак да је данашње српско новинарство доста подијељено, да нема осјећај да се новинари, који раде, посебно интересују за историју новинарства, што, оцијенио је, није добро.

Баровић је рекао да је слична предавања о новинарство одржао у Бијељини, на Палама, а нада се да ће их бити још у Републици Српској.

Професор Баровић је учестовао на више међународних научних скупова и објавио више десетина радова у домаћим и страним научним часописима.

Докторирао је 2010. године на Факултету политичких наука у Београду о теми „Извјештавање у кризним ситуацијама и етика новинарства“.

Предавање је на Хан Пијеску организовао Центар за омладину и спорт „Поглед“.