Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је у Солуну на састанку министара спољних послова у оквиру Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи, гдје је истакао да Београд остаје посвећан поштовању међународног права и дијалогу као начину за рјешавање проблема.

Селаковић је навео да Србија има чврсту позицију када је ријеч о поштовању основних принципа међународног права и Повеље УН, што се посебно односи на принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је додао да је Србија посвећена мирном рјешавању спорова, и то не само дијалогу Београда и Приштине, него „дијалогу као основном инструменту дипломатије у тражењу рјешења за спорна питања“.

Селаковић је навео да је већина учесника самита подржала дијалог Београда и Приштине, додајући да су поједине државе позвале Приштину да се више укључи у дијалог и својим гестовима и активностима покаже да јој је стало до дијалога.

Према његовим ријечима, на састанку министара спољних послова главна тема је била Украјина, а разговарало се и посљедицама сукоба у тој земљи по европске интеграције западног Балкана.

На маргинама самита у Солуну Селаковић је имао састанке са министром спољних послова Словеније Тањом Фајон и шефом дипломатије Сјеверне Македоније Бујаром Османијем, као и са замјеником министра иностраних послова у савјету министара Јосипом Бркићем.