Већ одавно сте посадили цвијеће и биљке у врту, на тераси или у кући, али као да им је потребно још нешто да би постале раскошне, попут оних које виђате у специјализованим часописима.

Да би цвијеће заблистало у пуном сјају, потребна му је повремена прихрана, а они који се баве узгојем собног и баштенског биља тврде да су за тако нешто најбоља три домаћа „препарата“ из кућне радиности.

1. Кора цитрусног воћа

Наранџа, лимун, грејпфрут, мандарина и лимета богати су витаминима и драгоцјеним минералима, који су углавном концентрисани у кори. Ако то узмемо у обзор, заиста је штета бацати овај дио воћа који је права ризница калијума, калцијума, фосфора, гвожђа и натријума.

Искусне домаћице кажу да је најбоље потопити кору у хладну воду и оставити да одстоји 24 сата како би изгубила већи дио своје природне киселости и лакше се разградила помоћу микроорганизама из тла. Сутрадан је исијеците је на крупније комаде, па поспите око биљке и затрпајте земљом.

2. Љуске кикирикија

Љуске кикирикија познате су као једна од најбољих прихрана. Потребно је да их закопате у земљу у подножју биљке, али прије него што то учините, држите их неколико дана у води како би омекшале.

Разграђују се споро, али су веома корисне, јер садрже обиље хранљивих материја, а притом побољшавају растреситост земље.

3. Кора шаргарепе

Приликом чишћења шаргарепе већина домаћица баца први слој. Ако ниста знали, тако одбацујете најбољи и најздравији дио овог корјенастог поврћа, јер је ту концентрисана највећа количина хранљивих материја. Исијеците ољуштен први слој шаргарепе на крупно и распоредите по жардињерама на тераси, у подножју собних биљака или у башти.

Кора шаргарепе богата је влакнима која омекшавају земљу, као и калијумом, бакром и манганом, драгоцјеним минералима веома корисним за здравље биљака.